Στο τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πολυαναμενόμενες εργασίες αποκατάστασης των ανασκαφών στην Πομπηία, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν σε δύο αρχαίες οικίες, μία εκ των οποίων είναι η περίφημη Οικία των Διοσκούρων.

Το κόστος του προγράμματος αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας ανέρχεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκά και ιταλικά κονδύλια. Οι εργασίες στερέωσης των αρχαίων καταλοίπων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τον Φεβρουάριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Johannes Hahn θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Πομπηία.

Οι αναστηλωτικές εργασίες, ωστόσο, είναι μόνο το πρώτο βήμα προς τη «σωτηρία» της Πομπηίας. Το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος παγκοσμίως, μετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αποφέρει ανάλογα έσοδα στην περιοχή στην οποία βρίσκεται, θα γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιταλός Υπουργός για την ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή Fabrizio Barca προκήρυξε διαγωνισμό ιδεών στον οποίο καλούνται να λάβουν μέρος επιχειρηματίες, νέοι αλλά και απλοί πολίτες κάθε ηλικίας, συμβάλλοντας με τις ιδέες τους στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της αρχαιολογικής θέσης της Πομπηίας (στο www.99ideas.it).

Αρχαίος δρόμος στο Pozzuoli

Ένας αρχαίος δρόμος, στον οποίο βρίσκονταν εργαστήρια υαλουργίας Ρωμαίων τεχνιτών φημισμένων για την τέχνη τους κατά τη διάρκεια του 1ου αι. μ.Χ., βρέθηκε κοντά στη Νάπολη.

Ο δρόμος, που είχε το όνομα Clivius Vitrarius, αποκαλύφθηκε στο Pozzuoli κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης ενός σύγχρονου δρόμου.

Η απρόσμενη αποκάλυψη έγινε όταν ο δρόμος υποχώρησε μετά από έντονη βροχόπτωση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere del Mezzogiorno, οι εργάτες που εντόπισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα κάλεσαν ειδικούς αρχαιολόγους από τη Νάπολη, οι οποίοι έφεραν στο φως αρχαίες κατασκευές κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα ρωμαϊκά λουτρά.