Ένα ενδιαφέρον περιβαλλοντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την τοπική ιστορία ολοκληρώνει φέτος το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού Μαγνησίας. Τίτλος του προγράμματος «Στη γειτονιά του Πρωτεσίλαου – το αρχαιολογικό μονοπάτι από τη Μυκηναϊκή εποχή στα κλασικά χρόνια».

Ο Πτελεός αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως μία σημαντική πόλη του βασιλείου του Πρωτεσίλαου. Στην ευρύτερη περιοχή, από το 1950 έως το 1953, έγιναν ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Βερδελή, με δαπάνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας.

Στη διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως θεμέλια προϊστορικών κτισμάτων και θολωτοί τάφοι της Μυκηναϊκής εποχής.

Θέλοντας να αναδείξουν την ιστορία της περιοχής τους οι μαθητές του Γραμματίκειου Γυμνασίου ξεκίνησαν από την προηγούμενη σχολική χρονιά και ολοκληρώνουν φέτος τη σηματοδότηση ενός αρχαιολογικού μονοπατιού ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βαδίσει στα χνάρια όπου άλλοτε περπάτησαν οι τοπικοί μυθολογικοί ήρωες.

Στην ιστοσελίδα που συνοδεύει το πρόγραμμα (http://users.sch.gr/mmarsouvanidis/environmental/index.html), ο επισκέπτης μπορεί να βρει ενημερωτικό υλικό για τις ανασκαφές στην περιοχή, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές στη διάρκεια του προγράμματος, φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο «Γρίτσα» και τις εργασίες για τη διάνοιξη του μονοπατιού, και φυσικά τον χάρτη του μονοπατιού.

Αξιέπαινη πραγματικά η πρωτοβουλία των παιδιών και των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου του Πτελεού. Ελπίζουμε να σταθεί πηγή έμπνευσης για παρόμοια προγράμματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.