Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, αναοριοθετήθηκε η ζώνη Α’ και οριοθετήθηκε η ζώνη Β’ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Μετεώρων, μετά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, στον Συνήγορο του Πολίτη είχαν διαμαρτυρηθεί πολίτες, καθώς τα αιτήματα σχετικά με την αναοριοθέτηση της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων, που είχαν απευθύνει στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού (νυν ΥΠΑΙΘΠΑ), καθυστερούσαν να διεκπεραιωθούν.

Συγκεκριμένα, στην αδόμητη ζώνη Α’ του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων είχε συμπεριληφθεί εκ παραδρομής τμήμα του προ του 1923 οικισμού Καστρακίου (οικοδομικό τετράγωνο Γ1013), στο οποίο οι πολίτες διαθέτουν ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα τη δέσμευσή τους. Οι ίδιοι αλλά και ο δήμος Καλαμπάκας υποστήριξαν ότι, εκ παραδρομής το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο δεν περιλήφθηκε στο πολεοδομικό σχέδιο του Καστρακίου, παρά το ότι υπάρχουν εκεί κτίσματα και ερείπια παλαιών οικιών, με αποτέλεσμα η οριοθέτηση της ζώνης Α’ να ακολουθήσει τα θεσμοθετημένα όρια του οικισμού.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε αυτοψία στην περιοχή και στη συνέχεια γνωμοδότησε σε συνεδρίασή του υπέρ της αναοριοθέτησης της ζώνης Α’, της οριοθέτησης της ζώνης Β’ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων και της εξαίρεσης από τη ζώνη Α’ του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου. Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη συνεχίστηκε προς το υπουργείο, μέχρι την επίλυση του προβλήματος σε ότι αφορά τις συντεταγμένες.