Την καταδίκη τους εκφράζουν η κυβέρνηση, η Unesco και η Γαλλία για την καταστροφή από ένοπλα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν μαυσωλείων στο Τιμπουκτού.

Η κυβέρνηση του Μαλί καταδίκασε «την καταστροφική μανία που μπορεί να συγκριθεί με έγκλημα πολέμου» της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν, η οποία κατεδάφισε πολλά μαυσωλεία στο Τιμπουκτού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και απείλησε τους δράστες της καταστροφής αυτής με διώξεις στο Μαλί και το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του Μαλί υπογράμμισε ότι θα κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της «για τον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων αυτού του είδους και για να οδηγηθούν αυτοί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Το υπουργικό συμβούλιο του Μαλί ενέκρινε επίσης «κατ’ αρχήν την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» και σύστησε για τον σκοπό αυτόν μια ομάδα εργασίας.

Για το Μπαμακό, οι ενέργειες των ενόπλων ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και τρεις μήνες το βόρειο τμήμα του Μαλί και προωθούν την εφαρμογή της σαρία (ισλαμικός νόμος) σε όλη τη χώρα «δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ, τη θρησκεία της ειρήνης και της ανεκτικότητας».

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν κατέστρεψαν μέσα σε μερικές ώρες τρία μαυσωλεία στο Τιμπουκτού και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν έως ότου τα καταστρέψουν όλα.

«Η Άνσαρ Ντιν θα καταστρέψει σήμερα όλα τα μαυσωλεία της πόλης. Όλα τα μαυσωλεία χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Τιμπουκτού.

Τη λύπη της εξέφρασε η Unesco για την τραγική καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού από ενόπλους ισλαμιστές που ελέγχουν το βόρειο Μαλί. «Μόλις μάθαμε την τραγική είδηση για την πρόκληση άνευ λόγου ζημιών στο μαυσωλείο του Σίντι Μαχμούντ, στο βόρειο Μαλί», δήλωσε η Αλισάντρα Κάμινς, πρόεδρος της Unesco.

«Καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Τιμπουκτού να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς όφελος των μελλοντικών γενεών, προκειμένου να προστατευθεί η κληρονομιά του παρελθόντος», σημείωσε η ίδια. Η πόλη του Τιμπουκτού έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Την καταδίκη της «για τη σκόπιμη καταστροφή μαυσωλείων (…) από μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση» στο Τιμπουκτού εξέφρασε και η Γαλλία. «Ζητούμε τον τερματισμό της βίας και αυτής της μισαλλοδοξίας», πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.