Κύκλος 4 διαλέξεων με τον Τάκη Θεoδωρόπουλο ξεκινάει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 18 Φεβρουαρίου 2013.

Τα σεμινάρια θα στηριχτούν στους αρχαίους διανοητές που σκέφτηκαν και αναρωτήθηκαν για την αξία της δημοκρατίας. Από τον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αριστοφάνη, τον Πλάτωνα, τον Ξενοφώντα, ως τον Δημοσθένη μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν για λογαριασμό μας με αυτό το μεγαλειώδες πείραμα που έγινε στην Αθήνα.

Τι μπορούν να μας πουν σήμερα, και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και να σκεφτούμε τα δικά μας προβλήματα; Ποια διλήμματα μας βάζουν και πώς αυτά, που εμφανίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. εξακολουθούν να είναι ζωντανά για τον πολίτη του 21ου αιώνα; Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες της άμεσης δημοκρατίας με την σημερινή; Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες της μητροπολιτικής Αθήνας του τότε με την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σήμερα που παλεύει να βρει τη θέση της στην παγκοσμιοποιημένη οικουμένη;

Πρόγραμμα

— 18 Φεβρουαρίου 2013: Η δημοκρατία ήταν πείραμα ζωής

Η αρχαία δημοκρατία δεν προέκυψε από εξεγέρσεις και διεκδικήσεις του λαού. Την δημιούργησαν οι ελίτ της Αθήνας. Ποια η σχέση της δημοκρατίας με την μεγάλη τέχνη που δημιουργήθηκε τον πέμπτο αιώνα, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την τραγωδία; Πώς μια ολόκληρη πόλη αποφασίζει να πειραματιστεί με την ζωή της σε όλα τα επίπεδα;

— 25 Φεβρουαρίου 2013: Το χαμόγελο της κόρης του Ευθύδικου στο Μουσείο της Ακρόπολης και η Αντιγόνη.

Ήταν η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία σεξιστική; Και τι σημαίνει αυτό; Ποια ήταν η θέση των γυναικών; Κι αν όντως έχουμε να κάνουμε με έναν πληθυσμό από ομοφυλόφιλους και μισογύνηδες πολεμιστές, τότε πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την Αντιγόνη; Η τραγωδία και η κωμωδία ήταν κεντρικά πολιτικά γεγονότα για την ζωή της Αθήνας και στην σκηνή του θεάτρου του Διονύσου πρωταγωνιστούν οι γυναίκες.

— 4 Μαρτίου 2013: Οι εκρήξεις στο εργαστήριο της δημοκρατίας και τα θύματά της

Γιατί δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Σωκράτης; Γιατί ο Ευριπίδης αυτοεξορίστηκε, γιατί ο Φειδίας πέθανε στην φυλακή, γιατί ο Αναξαγόρας καταδικάστηκε για ασέβεια. Η εποχή των δημαγωγών. Η πανωλεθρία της Αθήνας στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, και η τυραννία των Τριάκοντα. Δύο χαρισματικά τέρατα, ο Αλκιβιάδης και ο Κριτίας.

— 11 Μαρτίου 2013: Η δίκη της δημοκρατίας

Οι πρώτοι που δίκασαν την δημοκρατία ήταν οι ίδιοι οι πολίτες της. Και δη οι επιφανέστεροι. Από τον Αριστοφάνη και τον Θουκυδίδη ως τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα οι σημαντικοί διανοητές της εποχής δεν παύουν να ασκούν κριτική στο πολίτευμα και να επισημαίνουν τους κινδύνους και τις αστοχίες του. Κορυφαίο έργο αυτής της κριτικής στάσης είναι η Πολιτεία του Πλάτωνος.

Τα σεμινάρια δεν απευθύνονται σε ειδικούς. Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να περιηγηθούν στην σκέψη της εποχής εκείνης για να αδράξουν ό,τι μπορεί να βοηθήσει την σκέψη τους και την στάση τους απέναντι στα σημερινά προβλήματα. Η αρχαία δημοκρατία για μας είναι ένας υπέροχος μύθος. Και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχουμε ανάγκη από συλλογικούς μύθους.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό Το Τέταρτο. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Τα Νέα. Από τα μυθιστορήματά του, το Αδιανόητο τοπίο και η Πτώση του Νάρκισσου έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το «Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας». Μεταξύ Μαρτίου 2010 – Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πληροφορίες

18 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2013, κάθε Δευτέρα, 19.00-20.30 (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4).

Κόστος συμμετοχής: κύκλος 4 διαλέξεων: 32€, μεμονωμένη διάλεξη: 10€. Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: 26€, Χορηγός: 22€. Νέοι Φίλοι ως 30 ετών: 16€

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά (εδώ) ή τηλεφωνικά στο 210-7228321-3 (Χριστίνα Κορατζάνη).