Τον Μάρτιο του 2011 η συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μια συλλογή που περιλαμβάνει 1.475 έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγια που εκδίδει η εταιρεία από το 1956, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη ανέλαβε το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο έργο της αξιοποίησης και της ανάδειξης της συλλογής για τα επόμενα 19 χρόνια, με τη διοργάνωση, σε ετήσια βάση, θεματικών εκθέσεων με έργα από το πλούσιο υλικό της.

Η έκθεση «12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας: Χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής» ανοίγει τον κύκλο των θεματικών εκθέσεων που φιλοδοξούν να αναδείξουν σημαντικές επιμέρους ενότητες και να φέρουν στο φως ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της συλλογής. Η τοπιογραφία, άλλωστε, αποτελεί το καλλιτεχνικό είδος με τη σημαντικότερη παρουσία στα ημερολόγια, καθώς από τα 52 συνολικά ημερολόγια, τα 29 είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε τοπία.

Η φετινή έκθεση όμως δεν παρουσιάζει μόνο τοπία. Ο άξονας γύρω από τον οποίο διαμορφώθηκε ήταν οι χάρτες τόπων της Ελλάδας φιλοτεχνημένοι από 12 διαφορετικούς ζωγράφους, οι οποίοι αποτελούν ένα αυτοτελές όσο και πρωτότυπο μέρος της συλλογής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η αρχή έγινε το 1956, όταν ο Αγήνωρ Αστεριάδης ζωγράφισε θέματα από το Πήλιο. Ο συνδυασμός χαρτών και τοπίων υπάρχει σε άλλα 13 ημερολόγια: Ο Σπύρος Βασιλείου ζωγραφίζει τη Δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία σε δύο διαφορετικά ημερολόγια, ο Γιώργος Μανουσάκης τις Κυκλάδες, ο Νίκος Νικολάου την Αργολίδα, ο Παναγιώτης Τέτσης την Κρήτη, ο Γιάννης Μιγάδης τα Επτάνησα, ο Ανδρέας Βουρλούμης την Αχαΐα και την Ηλεία, ο Κώστας Μαλάμος την Ήπειρο, ο Δημήτρης Μυταράς την Εύβοια, ο Μανώλης Καλλιγιάννης τη Μυτιλήνη, ο Παύλος Σάμιος σε δύο διαδοχικά ημερολόγια το Άγιο Όρος και τα Ψαρά και ο Δημήτρης Κούκος τη Θράκη.

Με την έκθεση αυτή, που είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με την Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής του ομίλου Lafarge, παγιώνεται η επιλογή του Μουσείου για την περαιτέρω ανάδειξη της συλλογής, παρά τις δυσκολίες της εποχής.

Πού και πότε

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 20 Δεκεμβρίου 2012 – 20 Ιανουαρίου 2013 (Πέμ. & Κυρ.: 10.00-18.00, Παρ. & Σάβ.: 10.00-22.00, Δευτ., Τρ. & Τετ.: κλειστά).