Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν από τους πρώτους δεινόσαυρους που περπάτησαν στη Γη, κρυμμένο στους διαδρόμους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ένα μυστηριώδες δείγμα απολιθώματος, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη συλλογή του μουσείου, πιστεύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από ένα δεινόσαυρο ο οποίος ευημερούσε περίπου 245 εκατομμύρια χρόνια πριν — 10 με 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από κάθε άλλο δείγμα που έχει ανακαλυφθεί.

Ο δεινόσαυρος είχε περίπου το μέγεθος ενός σκύλου ράτσας Λαμπραντόρ και η ονομασία που του έχουν δώσει οι ερευνητές είναι Nyasasaurus parringtoni, που προέρχεται από τη λίμνη της νότιας Αφρικής, Νιάσα και το όνομα του επιστήμονα που συνέλεξε το δείγμα σε μια τοποθεσία κοντά στη λίμνη τη δεκαετία του 1930, του Ρεξ Πάρρινγκτον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ύψος του Nyasasaurus έφτανε τα 2 με 3 μέτρα και ζύγιζε 20 με 60 κιλά.

«Έπρεπε να εξετάσουμε το δείγμα από μια άλλη οπτική γωνία», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Πολ Μπάρετ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, υπεύθυνος της μελέτης. «Αυτό το δείγμα γεφυρώνει το κενό στο αρχείο των απολιθωμάτων και αποδεικνύει ότι η ύπαρξη των δεινοσαύρων τοποθετείται σε ακόμα παλαιότερη εποχή από ότι είχε αποδειχτεί».

Το εν λόγω απολίθωμα είχε εξετασθεί από ερευνητές τη δεκαετία του 1950, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, είπε ο Μπάρετ.