Πράσινο φως στο τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών έδωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων σε πρόσφατη συνεδρίασή τους. Το μουσείο θα ιδρυθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια περιοχή που έχει χωροθετηθεί με νόμο από το 2002 και στην οποία έχουν γίνει εκτεταμένες απαλλοτριώσεις και για το Μουσείο ήδη από το 1960.

«Το κτίριο που θα προκύψει θα πρέπει να αφήνει τα ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται», δήλωσε η Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΠΑ, Λίνα Μενδώνη, δίνοντας το οικολογικό στίγμα του οικοδομήματος που θα στηριχτεί στις βιοκλιματικές αρχές και θα ανεγερθεί μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Γι’ αυτό το σκοπό μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση του πρώην ΥΠΠΟΤ με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου η δεύτερη να χρηματοδοτήσει τον διαγωνισμό και τη μελέτη.

Το συνολικό μικτό εμβαδόν του νέου μουσείου θα είναι γύρω στα 16.500 τ. μ., από τα οποία οι εκθεσιακοί χώροι θα καταλαμβάνουν τα 5.400 τ.μ., οι αποθήκες τα 3.500 τ.μ., οι χώροι εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων τα 650 τ.μ., τα εργαστήρια συντήρησης τα 680 τ.μ., τα πωλητήρια τα 300 τ.μ. και το αμφιθέατρο τα 500 τ.μ. Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, θα δημιουργηθεί ένα νέο υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο «REDS», εμβαδού 2.600 τ.μ. και χωρητικότητας 160 θέσεων, ενώ το υφιστάμενο υπαίθριο πάρκινγκ θα καταργηθεί.