«Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και τo βόρειο Αιγαίο. Με τη χρήση νέας τεχνολογίας, το ΡΙΚ θα υλοποιήσει την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του μοναδικού οπτικοακουστικού αρχείου του, που αντανακλά την πορεία της Κύπρου και του λαού της για περισσότερο από μισό αιώνα. Ανάλογη εργασία σε εφημερίδες και χειρόγραφα θα κάνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».

Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ.

Το έργο ψηφιοποίησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των τριών οργανισμών σε παραγωγές, προβολές και μελέτες. Θα γίνει, επίσης, εφικτή η μελέτη και συγκριτική ιστορική έρευνα της περιόδου της μικρασιατικής καταστροφής και της κυπριακής τραγωδίας.

Με την ψηφιοποίηση, οι δημόσιοι φορείς του έργου ευελπιστούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση στις πληροφορίες και το αρχειακό υλικό, μέσω ειδικής διαδικτυακής πύλης.

Το έργο περιλαμβάνει μελέτες, εργασίες και ενέργειες για διάσωση αρχείων από τον κίνδυνο φθοράς, συντήρηση, ταξινόμηση και ασφαλή αποθήκευση των αρχείων, ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού, ιστορική τεκμηρίωση με επιστημονική καθοδήγηση, ανάδειξη αρχειακού υλικού μέσω διαδικτυακής πύλης, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων και εκδηλώσεις και συναντήσεις διασυνοριακής συνεργασίας

Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου – ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.