Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τις μελέτες αποκατάστασης του ιστορικού ναού του Αγίου Δημητρίου «των Όπλων», που βρίσκεται επί της οδού Στρατηγού Καλλάρη στα Κάτω Πατήσια, και συντήρησης των τοιχογραφιών του.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου «των όπλων» χρονολογείται μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και είναι κηρυγμένο ιστορικό μνημείο από τη δεκαετία του ’60. Σήμερα είναι ενσωματωμένος στον νεότερο ναό που κατασκευάστηκε το 1981. Οι τοιχογραφίες του, που διατηρούνται σε δύο στρώματα, χρονολογούνται στον 17ο και 19ο αιώνα.

Το προσωνύμιό του σχετίζεται με την επανάσταση του 1821, καθώς η παράδοση θέλει το εκκλησάκι να σχετίζεται με ένα θαύμα: Αγωνιστές του ’21, που είχαν καταλύσει τη νύχτα στον ναό, ξύπνησαν από φωνή που έλεγε «στα όπλα», γεγονός που οδήγησε στη διάσωσή τους από επικείμενη τουρκική επίθεση.

Επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα μέλη του έδωσαν το πράσινο φως και σε μια μελέτη συντήρησης που αφορά την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας από την Ιερά Μονή Αρχιμανδρείου Ιωαννίνων, μια από τις ελάχιστες βυζαντινές εικόνες που σώζονται στην Ήπειρο.

Η εικόνα χρονολογείται πιθανότατα στον 13ο αιώνα, με εικονογραφήσεις και στις δύο όψεις, από τις οποίες μόνο η μπροστινή με την Παναγία είναι εμφανής, ενώ εκείνη που βρίσκεται στο πίσω μέρος έχει θέμα αδιευκρίνιστο. Επειδή το ξύλο και τα χρώματα παρουσιάζουν προβλήματα, κρίθηκε αναγκαία η άμεση συντήρησή της στο εργαστήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη, που τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ως εξαιρετική, εκπονήθηκε από μελετητές του Μουσείου.