Είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής «κάτοικος» του Βρετανικού Μουσείου μετά τη Στήλη της Ροζέτας — ο «Άνθρωπος του Γκεμπελέιν» όπως είναι το επιστημονικό του όνομα. Ο «Τζίντζερ», όπως είναι το παρατσούκλι του, λόγω των μαλλιών του που είναι βαμμένα κόκκινα με χένα, ήρθε στο φως το 1896 και πωλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό που γνωρίζουμε γι’ αυτόν είναι ότι γεννήθηκε στην Αίγυπτο πριν από το 3400 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Η αιτία θανάτου μάλλον συνδέεται με την τρύπα κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη του. Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως μια πισώπλατη μαχαιριά ήταν αρκετή για να αφαιρέσει τη ζωή του Τζίντζερ, ο οποίος μάλιστα δεν έπεσε στο πεδίο της μάχης αλλά υπήρξε θύμα προμελετημένης και βίαιης επίθεσης, εν καιρώ ειρήνης.

Ο Τζίντζερ τάφηκε σε έναν ρηχό λάκκο στο νεκροταφείο του Γκεμπελέιν, 40 χλμ. νοτίως των Θηβών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η άμμος εν συνεχεία απορρόφησαν αμέσως την υγρασία από το σώμα του με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κρόμγουελ, όπου για 30 δευτερόλεπτα μπήκε σε αξονικό τομογράφο και οι επιστήμονες πήραν τρισδιάστατες εικόνες των σωθικών του.

«Η αριστερή του ωμοπλάτη είναι ελαφρώς κατεστραμμένη. Το πλευρό ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη έχει θρυμματιστεί και έχει καταστρέψει τους γύρω ιστούς, κάτι που αποδεικνύει πως το χτύπημα που δέχτηκε ήταν πολύ δυνατό. Η ορμή της λεπίδας πρέπει να ήταν τόση ώστε να διαπέρασε τον πνεύμονα» εξηγεί ο Ντανιέλ Αντουάν, ειδικός ανθρωπίνων καταλοίπων του μουσείου. Η έλλειψη αμυντικών τραυμάτων αποκαλύπτει πως ο Τζίντζερ πιάστηκε εξαπίνης και πως δεν τραυματίστηκε σε μάχη.

Η αξονική τομογραφία θα επιτρέψει επίσης στους ειδικούς να εντοπίσουν τι περιελάμβανε το τελευταίο γεύμα του μέσω των καταλοίπων στο στομάχι του ενώ τα μαλλιά και τα νύχια του θα «μιλήσουν» για τη διατροφή του το τελευταίο τρίμηνο πριν από τον θάνατό του.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Ο λόγος θα δοθεί στο κοινό! Οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2012, θα έχουν πρόσβαση στις αξονικές τομογραφίες του Τζίντζερ, μέσω οθόνης αφής, και θα μπορούν να τις κοιτάξουν προσεκτικά αναζητώντας τα στοιχεία που ίσως δώσουν απαντήσεις για τη ζωή και τον θάνατο του 18χρονου Αιγυπτίου.