Δύο στρογγυλές τράπεζες που θα ασχοληθούν με το ζήτημα της διερεύνησης και της αναζήτησης νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο όπου ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της «Συνθήκης των Ηλυσίων» (22-23 Νοεμβρίου 2012).

Ο στοχασμός και ο διάλογος που προτείνουν δεν περιορίζεται στο γαλλο-γερμανικό πλαίσιο. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στις υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τρόπων χρηματοδότησης του πολιτισμού από τους κρατικούς φορείς και τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Ακόμη και σε περίοδο λιτότητας, οι πολιτιστικοί φορείς οφείλουν να διατηρούν την ποιότητα και την εμβέλεια των δράσεών τους. Γεγονός που απαιτεί από την πλειοψηφία τους τον οραματισμό νέων τρόπων χρηματοδότησης και λειτουργίας. Παραδείγματα επιτυχίας (Γαλλία/Γερμανία) προερχόμενα τόσο από αναγνωρισμένους φορείς όσο και από πειραματικούς πόλους δημιουργικών επιχειρήσεων, αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε όλα τα επίπεδα και στο σύνολο της επικράτειας.

Η στρογγυλή τράπεζα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, auditorium Theo Angelopoulos, 18:30) με θέμα «Πολιτιστική πολιτική και κρίση / πολιτιστική πολιτική σε κρίση: για μία νέα οικονομία του πολιτισμού».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Michael Martens, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Θα συμμετέχουν οι: Jean-Claude Pompougnac (σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας), Θοδωρής Αμπαζής, Didier Deschamps, Laurent Le Bon, Brigitte Lefèvre, Γιώργος Λούκος, Barbara Mundel, Christine Riedel, Jochen Sandig και Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Η στρογγυλή τράπεζα της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 18:30) με θέμα «Εν καιρώ κρίσης ο πολιτισμός παραμένει πόλος έλξης και ανάπτυξης; Πώς επανακτώνται οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές, η κινητικότητα των καλλιτεχνών και των παραγωγών σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο σε συνεχή μετάλλαξη;».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μυρσίνη Ζορμπά, συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής. Θα συμμετέχουν οι: Jean-Claude Pompougnac (σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας), Jean-Baptiste Joly, Ξένια Καλπακτσόγλου, Ασπασία Λούβη-Κίζη, Verena Metze-Mangold, Poka-Yio, Sylviane Tarsot-Gillery, Emmanuel Wallon.