Έκθεση με τίτλο «Το νησί της Αφροδίτης: Αυστραλοί αρχαιολόγοι στην Κύπρο» θα φιλοξενηθεί στο Νicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η έκθεση έχει διπλό στόχο, καθώς αφενός θα παρουσιάσει στο κοινό τη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων του μουσείου, αφετέρου θα αναδείξει το έργο των Αυστραλών αρχαιολόγων που ερεύνησαν την ιστορία του νησιού.

Το 2012, άλλωστε, τιμάται η 50ή επέτειος από τον θάνατο του καθηγητή του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ James Stewart, ο οποίος διενήργησε ανασκαφές στην Κύπρο πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκρότησε τη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων του μουσείου, που διαθέτει περισσότερα από 1.500 αντικείμενα.

Οι έρευνες Αυστραλών αρχαιολόγων στην Κύπρο συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με ανασκαφές που διενεργούνται από πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ενώ και το ίδιο το Nicholson Museum χρηματοδοτεί ανασκαφές στη Νέα Πάφο, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαεπτά ετών, η Αυστραλιανή Αποστολή έχει αποκαλύψει τα κατάλοιπα αρχαίου θεάτρου, το οποίο αποτελούσε σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την πόλη και την επαρχία της. Το θέατρο ήταν σε χρήση για πάνω από έξι αιώνες αφού κτίστηκε με την ίδρυση της Νέας Πάφου (περ. 300 π.Χ.) και καταστράφηκε με τους σεισμούς του τέλους του 4ου αι. μ.Χ.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου 2012, διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα με την ευκαιρία της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.