Ταπεινό υλικό ο τενεκές, χαρακτήριζε για πολλούς την ίδια την τέχνη της επεξεργασίας του. Η γλώσσα της καθημερινότητας δεν χρωματίζει με κολακευτικά λόγια την τέχνη του τενεκετζή, του λευκοσιδηρουργού. Ωστόσο, η έρευνα απέδειξε ότι η πληθώρα των αναγκών της καθημερινής ζωής που κάλυπταν τα χειροποίητα αντικείμενα από λευκοσίδηρο —πριν την καθιέρωση και διάδοση του πλαστικού και των ανοξείδωτων μετάλλων—, αλλά και ο κόπος, η τέχνη, η αισθητική αξία που έκρυβαν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την αντίληψη περί απλότητας και ευκολίας για τη δουλειά του λευκοσιδηρουργού, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «μπρίκια κολλάμε».

Πρώτο ερέθισμα του ερευνητικού προγράμματος που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς αποτέλεσε η μελέτη της περίπτωσης του οικοτέχνη λευκοσιδηρουργού Γεωργίου Χατζηλάου από την Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας, που εργάστηκε στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1998. Πολυάριθμα κατάλοιπα της εργασίας του τεχνίτη μαζί με σχέδια, παραγγελίες και γραπτά τεκμήρια της ατομικής και οικογενειακής του ιστορίας οδήγησαν στη γεωγραφική και χρονική επέκταση της μελέτης, η οποία περιέλαβε σύγχρονα και παλαιότερα εργαστήρια από την Κάλυμνο, την Τήνο, τη Χίο, τη Β. Ελλάδα, την Αθήνα και τον Πειραιά, καλύπτοντας τόσο τη χειροποίητη, όσο και τη βιοτεχνική παραγωγή.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 (17:00, Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα), στη διάρκεια Επιστημονικής Συνάντησης που διοργανώνει το ΠΙΟΠ, θα παρουσιαστούν όψεις της ιστορίας του κλάδου, της τεχνικής των σύγχρονων και παλαιότερων εργαστηρίων και της σχέσης των δημιουργών με την τέχνη και το περιβάλλον τους και θα γίνει αναφορά σε ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας όσον αφορά τη μελέτη των τεχνικών.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης θα συμπληρωθεί από ξενάγηση (Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012, 10 π.μ., για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων) στο εργαστήριο του Γιάννη Τερίκογλου, στου Ψυρρή.

Πληροφορίες: Ελένη Μπενέκη, Υπηρεσία Έρευνας & Προβολής ΠΙΟΠ, τηλ. 210 32 56932.