Σε εργασίες διάνοιξης δρόμου πρόσβασης στην αρχαιολογική περιοχή της μυκηναϊκής ακρόπολης της «Καστροκεφάλας», στη Ροδιά, προχώρησε η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, θέλοντας να βοηθήσει τις εργασίες των αρχαιολόγων της ΚΓ’ ΕΠΚΑ και να αποκτήσει ο δήμος Μαλεβιζίου άλλον έναν σημαντικό και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και η προϊσταμένη της ΚΓ’ ΕΠΚΑ Αθανασία Κάντα επισκέφθηκαν το χώρο, επιθεώρησαν τις εργασίες διάνοιξης και διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι ικανοποιείται το αίτημα της Εφορείας, προκειμένου ο χώρος να είναι προσιτός για να είναι δυνατή η μεταφορά υλικών στερέωσης, αλλά και η επιτήρησή του από την Ελληνική Αστυνομία και φύλακες της Εφορείας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Μαμουλάκης ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες της περιοχής οι οποίοι, όπως τόνισε: «Κατανοούν τις ανάγκες του τόπου μας και δέχτηκαν να παραχωρήσουν τμήματα της γη τους για να προχωρήσουν οι εργασίες».

Η οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη της Καστροκεφάλας στη Ροδιά είναι χτισμένη σε φυσικά οχυρή και δυσπρόσιτη θέση, σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, και αποτελεί τη μεγαλύτερη ακρόπολη της εποχής αυτής στην Κρήτη.

Αποτελείται από εκτεταμένο οικισμό, που καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στην επίπεδη κορυφή του ομώνυμου λόφου, πάνω από τον Αλμυρό. Ο οικισμός περιβάλλεται από εντυπωσιακή οχύρωση, η οποία παρατηρείται σε μήκος μεγαλύτερο των 500 μέτρων, ενώ σε πολλά σημεία το ύψος του οχυρωματικού περιβόλου φτάνει σε ύψος τα 2,5 μ. Το νότιο και το δυτικό τμήμα της ακρόπολης δεν είναι προσβάσιμα λόγω του κρημνώδους εδάφους και δεν χρειάζονταν χωριστό τείχος.

Τα κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα είναι μεγαροειδή. Χαρακτηριστικές είναι οι μυκηναϊκού τύπου εστίες αλλά και μυκηναϊκού τύπου χύτρες. Στο πάτωμα ενός από τα κτίρια βρέθηκε ένα ξίφος τύπου Naue II, το μοναδικό μέχρι τώρα στην Κρήτη σε χώρο κατοίκησης, καθώς και ένα ιταλικού τύπου χάλκινο ξυράφι.

Στο χώρο έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές από τον Στυλιανό Αλεξίου, ήδη από τη δεκαετία του 1970, ενώ τα τελευταία χρόνια, η θέση μελετάται συστηματικά από την Διευθύντρια της ΚΓ΄ ΕΠΚΑ Αθ. Κάντα.