Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης για να παρακολουθήσει τις εργασίες που γίνονται στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου καθώς και στη δυτική στοά του Ιερού.

Τον Γενικό Γραμματέα περίμεναν στον αρχαιολογικό χώρο ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης και μέλη του δημοτικού Συμβουλίου, ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργος Σμύρης.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Ιερή οικία, ναό του Δία, με την προφητική βελανιδιά για να καταλήξει στο αρχαίο θέατρο όπου γίνονται και οι σημαντικότερες παρεμβάσεις. Τη «σκυτάλη» εκεί ανέλαβε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής αρχιτέκτονας Γ. Σμύρης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα διεξοδικά για την πορεία των εργασιών, καθώς επίσης και για τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν.

Ο κ. Θεοδωρίδης είδε τις δύο ακραίες ανατολικά κερκίδες του πρώτου διαζώματος πλήρως αποκατεστημένες αλλά και την εξέλιξη των εργασιών της τρίτης κερκίδας όπου έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του υποστρώματος έδρασης των λίθων των εδράνων και η συντήρηση τόσο των απομακρυνθέντων δομικών στοιχείων όσο και του βράχου κάτω από αυτά.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον κ. Σμύρη με κάθε λεπτομέρεια για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του θεάτρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται μία τόσο μεγάλη επέμβαση σε ένα αρχαίο θέατρο, για να σωθεί ο ειδικός ασβεστόλιθος με τον οποίο κατασκευάστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και των μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 2,756,536.58 ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.