Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ρίχνει μία επιστημονική ματιά στα σενάρια καταστροφής του κόσμου! Τι πιστεύουν οι επιστήμονες για την πρόσκρουση μετεωριτών στη Γη, τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την καταστροφή του περιβάλλοντος; Στην επίδειξη πειραμάτων οι συμμετέχοντες μεταφέρονται στο μέλλον με όχημα τη φαντασία! Τι θα αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι σε μία ενδεχόμενη καταστροφή; Πώς επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, τον πλανήτη Γη; Στη συνέχεια, στο διαδραστικό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για την καταστροφή των δασών και φτιάχνουν ανακυκλωμένο χαρτί. Το απόγευμα, μέσα από μία διαδραστική αφήγηση, στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν, σε αρχαίες προφητείες που προέβλεπαν την καταστροφή του κόσμου και τις συγκρίνουν με τις επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον.

Η ενότητα θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

Ώρα 13:30-14:10: Επίδειξη Πειραμάτων (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες): Μεταφερόμαστε στο έτος 2262 μ.Χ. μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο. Ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη. Εκτεταμένες πυρκαγιές καίνε μεγάλο μέρος των δασών, ενώ πυκνοί καπνοί τυλίγουν την περιοχή κοντά στον κρατήρα, σε ακτίνα 11.500 χιλιομέτρων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες είναι πάρα πολλά… Στην επίδειξη πειραμάτων, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι θα σήμαινε για τη Γη μία τέτοια πρόσκρουση. Επίσης, θα ασχοληθούν με τα φυτά και τη σημασία που έχουν για τον πλανήτη μας, καθώς και τον ρόλο του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στους ζωντανούς οργανισμούς. Παράλληλα, θα ανακαλύψουν πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούμε να παράγουμε ενέργεια χωρίς να το επιβαρύνουμε.

Ώρα 15:00-16:30: Διαδραστικό Εργαστήρι: Ανακύκλωση τώρα! (προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες): Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη εξαντλούνται. Το γεγονός αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μία οικολογική καταστροφή. Στη δραστηριότητα αυτή οι επισκέπτες ενημερώνονται για την αποψίλωση των δασών και τη σημασία της ανακύκλωσης, ενώ φτιάχνουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί!

Ώρα 17:30-18:30: Διαδραστική Αφήγηση: Αρχαίες προφητείες και η καταστροφή του κόσμου (προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες): Πώς ερμήνευαν παλαιότεροι πολιτισμοί τις φυσικές καταστροφές; Τι γράφουν γι΄ αυτές αλλά και για τη συντέλεια του κόσμου αρχαία μυθολογικά και θεολογικά κείμενα; Τι προέβλεπαν οι Μάγια, οι Αρχαίοι Σκανδιναβοί και ο Νοστράδαμος για το τέλος του κόσμου; Πόσο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον πλανήτη μας σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη; Ένα ταξίδι στον χρόνο από τις προφητείες του παρελθόντος μέχρι τις επιστημονικές προβλέψεις του μέλλοντος.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).