Διημερίδα με θέμα την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» διοργανώνει το προσεχές σαββατοκύριακο το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου. Η διημερίδα αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων δραστηριοτήτων που διοργανώνει το τμήμα τα τελευταία δυο χρόνια, με βασικό σκοπό την εξωστρέφεια και την ανάδειξη ευρύτερων πεδίων γνώσεως για τους φοιτητές του. Οι τελευταίοι, όπως επίσης το κοινό της Κομοτηνής, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα.

Συγκεκριμένα στην ημερίδα θα λάβουν μέρος οι: Διαμαντής Τριαντάφυλλος (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων), Ματθαίος Κουτσουμανής (αρχαιολόγος της ΙΘ’ Εφορείας), Δέσποινα Ιγνατιάδου (Επιμελήτρια Συλλογής Μεταλλοτεχνίας), Ελένη Κόρκα (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών), Νεραντζής Νεραντζής (αρχαιολόγος της ΛΑ’ Εφορείας), Άννα Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ) και Διονύσιος Κριάρης (μαθηματικός). Μάλιστα, ο κ. Κριάρης, στην κορύφωση της διημερίδας την Κυριακή, θα παρουσιάσει το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», ένα εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνικής αρχαιότητας που, όπως παρατήρησε ο κ. Andrew Farrington, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας και υπεύθυνος για την οργάνωση, «φαίνεται να είναι ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο ως προς τη λεπτότητα της δουλειάς και την πρόοδο σκέψης, που δείχνει».

Επιδίωξη για εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών

Μάλιστα, με αφορμή τη συγκεκριμένη διημερίδα, όπως μας αποκάλυψαν ο κ. Farrington και ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κώστας Χατζόπουλος, στις σκέψεις της διοίκησης είναι να ενταχθεί ένα μάθημα επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών, που να αφορά γενικά την τεχνολογία στην αρχαιότητα, όχι μόνο για τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους αρχαίους λαούς.

Πέραν αυτού, η καλή συνεργασία του τμήματος με αρχαιολόγους από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κομοτηνής και των Αβδήρων έχει αποτελέσει κίνητρο για ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών ενός μαθήματος που θα αφορά στη Μνημειακή Τοπογραφία στη Θράκης. Αρχαιολόγοι της περιοχής θα μπορούν να κάνουν παρουσίαση της δουλειάς τους στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ώστε να επιτευχθεί μια σύνδεση διδασκαλίας-πρακτικής, που ήδη προχωράει τα τελευταία χρόνια.

Σε επαφή με την ερευνητική ομάδα που μελέτησε το μηχανισμό των Αντικυθήρων

Επιπλέον, με αφορμή την ημερίδα για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, η διοίκηση του τμήματος προσπαθεί να φέρει σε επαφή την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού με την ερευνητική ομάδα που μελέτησε το μηχανισμό των Αντικυθήρων, προκειμένου να γίνει και μια μεγάλη έκθεση του συγκεκριμένου μηχανισμού στην περιοχή. Μάλιστα το πρώτο βήμα έχει γίνει, σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Όλες αυτές οι δραστηριότητες εντάσσονται σε μια προσπάθεια, που κάνει το τμήμα μας να βγει επιτέλους από την εσωστρέφεια και να αποκτήσει επαφή με την κοινωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος, κ. Χατζόπουλος, «αλλά κυρίως με την ακαδημαϊκή κοινότητα έξω από την Κομοτηνή και έξω από τα στενά πλαίσια του Δημοκριτείου». «Και ήδη έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα», επισήμανε, «δηλαδή σε αυτά τα δυο χρόνια έχουμε διοργανώσει μια σειρά από δραστηριότητες, ημερίδες, διημερίδες, συμπόσια και αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus, ενώ καταφέραμε φέτος για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια να έρθουμε σε επαφή με τις Εφορείες Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και να στείλουμε περίπου 40 παιδιά το καλοκαίρι στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στα μουσεία. Μια δραστηριότητα, που θα συνεχιστεί και τώρα. Ο κ. Farrington έχει εξασφαλίσει μια συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου θα κάνουν την πρακτική τους 6 φοιτητές. Κάνουμε επιτέλους μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τα παιδιά μας από αυτήν την παθητική στάση της συμμετοχής μέσα σε μια αίθουσα. Να τους βγάλουμε έξω και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους».

Σημειώνεται τέλος ότι η χρηματοδότηση γίνεται από την Επιτροπή Ερευνών του Δημοκριτείου, ενώ για τις αρχές Δεκεμβρίου το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ετοιμάζει τη διοργάνωση Συμποσίου με θέμα την παρουσία Βενετών και Γενουατών στα παράλια της Θράκης και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.