Το περίφημο αρχείο του Αντώνη Π. Στεφάνου, που συνέδεσε το όνομά του με την αρχαιολογία της Χίου, ψηφιοποιείται με τη φροντίδα των αρχαιολόγων Μ. Βαττέ και Ρ. Χατζή και την εποπτεία της κα. Δ. Τσαρδάκα (προϊσταμένης της Κ’ ΕΠΚΑ στη Χίο) και θα παρουσιαστεί στη διημερίδα με τίτλο «100 Χρόνια Αρχαιολογικού Έργου στη Χίο», που θα διεξαχθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου στις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο ΦΟΒ προς τιμήν του, η δρ Αθ. Ζαχάρου-Λουτράρη είχε πει μεταξύ άλλων για την προσφορά του στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Χίου, που όπως τονίστηκε ήταν τεράστια:
«Ο Αντώνης Π. Στεφάνου είναι το όνομα που ταυτίστηκε με την αρχαιολογία του νησιού. Κάτω από τον ηχηρό τίτλο “Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων” είχε, παράλληλα με τα διδακτικά του καθήκοντα στο γυμνάσιο, όλες τις υποχρεώσεις της περιοχής μας που σήμερα είναι κατανεμημένες στην Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων, χωρίς όμως να έχει ούτε τα μέσα ούτε τη νομική κατοχύρωση και ισχύ που αυτές διαθέτουν. Και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει σε αυτή τη θέση, που οι βαριές υποχρεώσεις, οι ισχυρές συγκρούσεις με συμφέροντα και νοοτροπίες και οι αντίξοες και κοπιώδεις συνθήκες συνθλίβουν ακόμα και ανθρώπους με απεριόριστες αντοχές, αλλά και να προχωρήσει σε ένα έργο πολυσύνθετο αρχαιολογικό και συγγραφικό. Και τα έφερε σε αίσιο πέρας, γιατί διέθετε όπλα ακαταμάχητα: απέραντη αγάπη για τον τόπο του, φλογερό έρωτα για τις πηγές της χιακής ιστορίας, ασίγαστο πάθος για τη διάσωση των μνημείων, μια ωραία τρέλα για την αρχαιολογία και ένα περίσσευμα ψυχής για να μοιραστεί γνωστοποιώντας τα ευρήματα με όσους ήθελαν να γίνουν κοινωνοί του έργου του».