Οι ελληνικές κοινότητες, τα μεταναστευτικά δίκτυα και η εν γένει δραστηριότητα των Ελλήνων της Διασποράς κατά τον 18ο και 19ο αι., εποχή με έντονη την ελληνική παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή των αστικών κέντρων της Κεντρικής Ευρώπης, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν η Όλγα Κατσιαρδή-Hering (καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Ίκαρος Μαντούβαλος (λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) σε ομιλίες τους στη Δημοτική Χαρτοθήκη της Κοζάνης, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:30.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εγκαινίων έκθεσης χαρτών με τίτλο «Επί Χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στη Δυτική Ευρώπη – Ουγγαρία», η κα Κατσιαρδή-Hering θα μιλήσει για τις «Εστίες της Διασποράς στον χάρτη της Κεντρικής Ευρώπης και στον αστικό τους χώρο, τον 18ο-19ο αι.» και ο κ. Μαντούβαλος για την «Κοινωνική και οικονομική διάσταση του χώρου και τη σημασία του για τους Δυτικομακεδόνες απόδημους της Ουγγαρίας».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και θα προλογίσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Eötvös της Βουδαπέστης Lazlo Zentai (Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης – ICA) και ο καθηγητής ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος (Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά της ICA).

Η έκθεση

Η έκθεση «Επί Χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στη Δυτική Ευρώπη – Ουγγαρία», που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2012, έχει ως κεντρικό θέμα δύο σπουδαίους Άτλαντες: τον ιστορικό Άτλαντα του 18ου αι., της συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που εκδόθηκε στη Νυρεμβέργη από τον γνωστό χαρτογράφο Johann Baptiste Homann, με τίτλο Atlas Minor XXXVI Tabularum Hommanianarum Coloribus methodice distinctarum, και τον σύγχρονο παγκόσμιο ιστορικό Άτλαντα του Ούγγρου Hidas Gábor, Történelmi Világatlasz, ευγενική παραχώρηση του Ι. Μαντούβαλου, που εκδόθηκε στη Βουδαπέστη το 2001.

Οι άτλαντες αυτοί αποτελούν αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού στην έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης, ενώ πλαισιώνονται από ιστορικούς χάρτες της Ουγγαρίας (τέλη 18ου-19ος αι.), έργα Ευρωπαίων χαρτογράφων, όπως οι J.M. Korabinsky, J.A. Peter, M. de Traux, F. Fried, J. Csaplovics, H. Rezső, A. Steinhauser, τις εικόνες των οποίων παραχώρησε για την έκθεση ο καθηγητής Lazlo Zentai.

Εμπλουτισμένη με πρόσθετο χαρτογραφικό υλικό από ιστορικές πηγές και προβολές video, αλλά και με ενδιαφέρουσες συσχετίσεις με σύγχρονες απεικονίσεις της περιοχής, χάρη σε ψηφιακές επεξεργασίες σε σύγχρονα υπόβαθρα, η νέα χαρτογραφική έκθεση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις πόλεις και περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και Ουγγαρίας στις οποίες ήκμασε πριν από μερικούς αιώνες ένας δραστήριος, φιλοπρόοδος και πατριωτικός Ελληνισμός, με κυρίαρχες μορφές τους Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αυτοσυνειδησία και αναγέννηση των Ελλήνων.

Η Κοζάνη στον Κόσμο των Χαρτών

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης (Αρχοντικό Λασσάνη), στο πλαίσιο της Χαρτογραφικής Εβδομάδας «Η Κοζάνη στον Κόσμο των Χαρτών», με την ευκαιρία του 12ου Εθνικού Συνέδριου Χαρτογραφίας που διοργανώνεται από τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρία Ελλάδας.