Τον Οκτώβριο του 2002 ιδρύθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

Προϊόν 10 χρόνων ενεργούς αφοσίωσης της Αγγελικής Γιαννακίδου το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποτελεί σήμερα ένα καινοτόμο ίδρυμα σαφούς στοχοπροσήλωσης στη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Μέσα στα πλαίσια της ρηξικέλευθης του προσέγγισης, το ΕΜΘ θέλησε να εισάγει μια άλλη σχέση με τα εκθέματα, έσπασε το πλεξιγκλάς που παραδοσιακά απομόνωνε τα μουσειακά αντικείμενα και αποπειράθηκε να συστήσει ένα ζωντανό κύτταρο επαφής της σύγχρονης κοινωνίας με την παράδοση.

Στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια το Σωματείο Φίλων του ΕΜΘ εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το παραγόμενο έργο ήρθε να σταθεί αρωγός στηρίζοντας ηθικά και πρακτικά. Το Σ.Φ.ΕΜΘ ιδρύθηκε το 2003 και έκτοτε παραμένει ενεργά στο πλάι του μουσείου.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο των 10 χρόνων του μουσείου, το Σωματείο Φίλων του ΕΜΘ μας καλεί να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του ΕΜΘ με ένα ποτήρι κρασί και μουσική από το μουσικό σχήμα «Χίλια χρόνια acoustic» στον πολυχώρο του μουσείου την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στις 9:00 μ.μ.

Είσοδος: 5€. (Μέρος των χρημάτων θα συνδράμει τις πολιτιστικές δράσεις του σωματείου).

Η συλλογή

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών, σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές-video και βιβλιοθήκη. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται 500 αντικείμενα, μέρος της συλλογής του Μουσείου.

Το εκθεσιακό υλικό έχει οργανωθεί έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Ν. Έβρου από το τέλος του 17ου αι. ως τις αρχές του 20ου αιώνα.