Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, στη Λαμία και την Αταλάντη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις στη Λαμία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλονίας-Εμπόριον, και στην Αταλάντη σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

— Θεματικές ξεναγήσεις: Παρασκευή 28/9, 10.00-13.00 για τα σχολεία / Κυριακή 30/9, 10.00-13.00 για το κοινό.

— Έκθεση κειμένων-φωτογραφίας: «Εμπόριον, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο». Διάρκεια έκθεσης: 28/9/2012-7/1/2013. Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστό στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

— Θεματικές ξεναγήσεις: Παρασκευή 28/9, 9.00-13.00 μ.μ. για τα σχολεία / Κυριακή 30/9, 9.00- 13.00 για το κοινό.

— Κινητή έκθεση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30/9/2012.

Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης

— Ημερίδα, Κυριακή 30/9, 19.00, με θέμα: «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Η ποίηση του πολέμου», με ομιλίες των κ.κ. Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου (Προϊσταμένης της ΙΔ’ ΕΠΚΑ), Σ. Δημάκη (Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ’ ΕΠΚΑ) και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου (Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης), απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία» (Αρχείο Ν. Βρεττάκου).

Είσοδος ελεύθερη στις εκδηλώσεις από 28-30 Σεπτεμβρίου 2012.