Περισσότερα από 150 πορτρέτα, έργα του Αμερικανού ντανταϊστή και σουρεαλιστή φωτογράφου Μαν Ρέι —όπως της Άβα Γκάρντνερ, του Σαλβαντόρ Νταλί και της Βιρτζίνια Γουλφ— πρόκειται να εκτεθούν από τις 7 Φεβρουαρίου του 2013 στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου.

Με τίτλο «Μαν Ρέι – Πορτρέτα», η έκθεση συνδυάζει τις φωτογραφίες προσωπικοτήτων με εκείνες των φίλων του, των συγγενών και των ερωμένων του, που τραβήχτηκαν από το 1916 και έως το 1968.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα πορτρέτα των Αντρέ Μπρετόν, Ζαν Κοκτό, Πάμπλο Πικάσο, Ζορζ Μπρακ, Τζέιμς Τζόις, Ανρί Ματίς, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Σαλβαντόρ Νταλί, Λε Κορμπιζιέ, Βιρτζίνια Γουλφ, Άλντους Χάξλεϊ και Κοκό Σανέλ.

Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και με τη μορφή δανείου από κορυφαία μουσεία — το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Μουσείο Πολ Γκέτι στο Λος Άντζελες, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς και τα αρχεία του ιδρύματος Μαν Ρέι.

Σύμφωνα με το μουσείο, τα έργα αυτά αποκαλύπτουν «την ευελιξία και την έφεση για πειραματισμό» του Μαν Ρέι, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό κυρίως ζωγράφο που μυήθηκε στη φωτογραφία για να απαθανατίσει τους πίνακές του και να χρηματοδοτήσει την τέχνη του.

Θεωρούμενος ως ο πιο εφευρετικός καλλιτέχνης και αυτός που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή από τη γενιά του, ο Μαν Ρέι, που το πραγματικό του όνομα ήταν Εμάνιουελ Ραντνίτσκι, γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1890 στη Φιλαδέλφεια, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, και εγκαταστάθηκε το 1921 μόνιμα στο Παρίσι, όπου και πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1976.

Ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του ντανταϊσμού στη Νέα Υόρκη και του σουρεαλισμού στο Παρίσι, δημιουργώντας έργα ζωγραφικής, ταινίες, φωτογραφίες και κολάζ. Εφηύρε επίσης νέες φωτογραφικές τεχνικές, εμπνευσμένες από τον υπερρεαλισμό που προορίζονταν να αναπαράγουν το μηχανισμό των ονείρων όπως τα «rayographs» και τα «solarizations».

Ήταν επίσης φωτογράφος μόδας και πορτρετίστας για τα περιοδικά Vogue, Vanity Fair και Harper’s Bazaar.