Mε τη δωρεά κειμηλίων του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη εμπλούτισε τις συλλογές του το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας.

Ενα απόσπασμα της θερινής στολής του θρυλικού ναυάρχου, οι επωμίδες, το επίσημο καπέλο του, τα μπαστούνια του και η βούρτσα του με σημειωμένα τα αρχικά του ονόματός του, άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως σερβίτσια και μπομπονιέρες από τον γάμο του, αλλά και φωτογραφικό υλικό, με οικογενειακά στιγμιότυπα και μια θερμή χειραψία με τον Ελ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει η δωρεά, την οποία έκανε προς το μουσείο η Ανδρομάχη Κουντουριώτη, χήρα του εγγονού του ναυάρχου (ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης κι αυτός).

Αν και το νησί των αγωνιστών διαθέτει το ομώνυμο Μουσείο και την οικία Κουντουριώτη, με ιστορικά κειμήλια της υδραίικης οικογένειας των Κουντουριωτών, το σημαντικό Ιστορικό Αρχείο ? Μουσείο Υδρας αποκτά για πρώτη φορά αντικείμενα του ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων και του πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως μας λέει η διευθύντριά του, Ντίνα Αδαμοπούλου.

Το γεγονός τιμήθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού των Κουντουριωτείων 2012, με έκθεση της δωρεάς και ειδική εκδήλωση αύριο στις 12.30 μ.μ., παρουσία επισήμων από το πολεμικό ναυτικό.