Εκδήλωση με θέμα «Πέτρινοι φάροι, από το χθες στο σήμερα» οργανώθηκε από τη διεύθυνση Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της «Aegean Regatta 2012». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, της υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι φάροι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ναυτικής παράδοσης της χώρας και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τα άλλα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια κρίση. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο για νέα χρήση, όπως είναι η δημιουργία κέντρων παρατήρησης της παράκτιας χλωρίδας και της πανίδας, γιατί μόνο στη περίπτωση αυτή η διατήρησή τους είναι εφικτή.

Η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Παπαγιάννη παρουσίασε τα συμπεράσματα ευρωπαϊκής μελέτης, δίνοντας έμφαση στην πολύπλευρη αξία των φάρων και ειδικά στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών κατασκευής, των μηχανισμών ακριβείας, των ενεργειακών συστημάτων και των συστημάτων ανάκλασης του φωτός, στοιχείων απαραίτητων για τη λειτουργία ενός φάρου.

Η διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου Βασιλική Πάχτα παρουσίασε προτάσεις αξιοποίησης των φάρων για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν ως Εργαστήριο Δομικών Υλικών από εκθέσεις και δραστηριότητες που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών.

Ο προϊστάμενος έργων της υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Χιώτης παρουσίασε τις προσπάθειες της υπηρεσίας του για τη συντήρηση του ιδιαίτερα εκτεταμένου συστήματος φάρων της χώρας.

Τέλος, η προϊσταμένη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου Μαρία Δανιά παρουσίασε το έργο της υπηρεσίας για την ανακήρυξη των φάρων του βορείου Αιγαίου ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς δίνοντας έμφαση στη προσπάθεια αναστήλωσης και επανάχρησης του φάρου της Μυτιλήνης. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τα έργα επισκευής και αξιοποίησης αυτού του σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να δημιουργήσουμε ως χώρα για την έξοδο από τη κρίση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε σχετική έκθεση που είχε διοργανωθεί στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου.