Με την έναρξη των εργασιών για την βελτίωση της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας ξεκίνησαν και οι ανασκαφές της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε σημεία έναντι της περιοχής που κατασκευάζεται ο δρόμος στις περιοχές «Ασβεσταριά» του χωριού Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδόνας.

Καθημερινά οι αρχαιολόγοι που εποπτεύουν τις εργασίες επί σειρά μηνών έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και καινούργια στοιχεία. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αρχιτεκτονικά λείψανα μυκηναϊκού οικισμού που φέρνουν νέα δεδομένα στην αναζήτηση στοιχείων γύρω από το παρελθόν αυτού του τόπου. Στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκε η πρώτη ανασκαφή ενώ η έρευνα συνεχίζεται λίγα μόλις μέτρα μακριά στην ίδια περιοχή.

«Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι μια από τις σημαντικότερες για τα Τρίκαλα και γενικότερα για την Δυτική Θεσσαλία. Μέχρι και σήμερα δεν είχαν αποκαλυφτεί τμήματα οικοδομικού ιστού Μυκηναϊκών χρόνων. Το γεγονός αυτό έρχεται να μας δώσει πολύτιμα στοιχεία, άγνωστα μέχρι στιγμής για την περιοχή μας», σημείωσε η κα. Μαρία Βαϊοπούλου προϊστάμενη της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Από τα μέχρι στιγμής δείγματα των αρχαιολόγων η ανασκαφή φέρει στο φως κτίρια κι όχι μέγαρα, συμπεραίνονται πως πρόκειται για οικισμό κι όχι για μεγάλη πόλη. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι ίσως η πόλη βρίσκεται σε κοντινό σημείο από την συγκεκριμένη περιοχή ενώ δείγματα δίνουν ότι ο συγκεκριμένος οικισμός υπέστη ζημιές από σεισμό εκείνης της εποχής.