Οι “all inclusive” διακοπές και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού των τουριστών που προγραμματίζουν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, ωστόσο το ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες παραμένει αμείωτο για τους Ρώσους.

Η Μαρινέλα Μαμαλάκη πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματικών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, είπε στην κρητική εφημερίδα “Πατρίς” ότι στις μέρες μας πολύ λίγοι τουρίστες συγκριτικά με το σύνολο των ξένων που επισκέπτονται το νησί επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους, για οικονομικούς λόγους ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στους 500 τουρίστες οι 30-35 θα προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη».

Οι Ρώσοι πρώτοι σε ξεναγήσεις

Όμως οι Ρώσοι επισκέπτες είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για ξεναγήσεις και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικές.

Η κ. Μαμαλάκη σημείωσε ότι φέτος η καθαριότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, τουλάχιστον της Κρήτης, είναι σε καλό επίπεδο, ενώ και το ωράριο λειτουργίας (οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν στις 8 το βράδυ) είναι τέτοιο που εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί το Δικταίο Άνδρο, που κλείνει στις 3-4 το απόγευμα κι έτσι πολλοί ξένοι όταν φθάσουν εκεί βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

Η πρόεδρος των ξεναγών σημειώνει ότι φέτος οι τουρίστες δεν κάνουν παράπονα για τις τιμές αφού είναι καλές σε γενικές γραμμές ενώ δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.