Ενημερωτικό κείμενο σχετικά με τις προσλήψεις αρχαιολόγων από ιδιωτική εταιρεία στην περιοχή του Ορυχείου Αμύνταιου δημοσίευσε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) Β. Ελλάδας. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων λαμβάνοντας γνώση για τις αγγελίες που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο η εταιρεία ΓΑΙΑ-ΑΤΕ, που ζητούν να προσλάβουν αρχαιολόγους ή φοιτητές για πρακτική άσκηση, επικοινώνησε μαζί τους και ενημερώθηκε πως έχουν σκοπό οι προσλήψεις να γίνουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών (με μπλοκάκι) και με αμοιβές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του ΣΕΚΑ.

»Ο Σύλλογος έχει προβεί σε καταγγελία του συμβάντος τόσο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Φλώρινας, όσο και στο Υπουργείο και στην τοπική επιθεώρηση Εργασίας, για Παραβίαση της Εργατικής Νομοθεσίας με τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και των Γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (βλ. σχετικό έγγραφο του ΣΕΚΑ της 12/07/2012).

»Ξεκαθαρίζουμε ότι θέση του Συλλόγου είναι ότι η πρόσληψη αρχαιολόγων με σύμβαση έργου και επομένως με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, αποτελεί πράξη παράτυπη και ότι ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε κάτι τέτοιο.

»Οι αρχαιολόγοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες – εργολάβοι, αλλά εργάζονται με ωράριο, πραγματοποιώντας την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και γι’ αυτό πρέπει να προσλαμβάνονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται ως έργο.

»Η κίνηση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της πρακτικής της ΔΕΗ, καθώς είχαμε αντιμετωπίσει όμοιο καθεστώς στον ίδιο χώρο τον Οκτώβριο του 2011, και ενώ η τοπική εφορεία προέβη σε προσλήψεις προσωπικού με αυτεπιστασία, επανέρχεται το ζήτημα του δελτίου από την εργολαβική πλευρά, αποδεικνύοντας ότι ένας νέος πόλεμος έχει ξεκινήσει. Θεωρούμε το ζήτημα σημαντικό γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια υποκρύπτει την πρόθεση των εργοδοτών να εκμεταλλευτούν τις συμβάσεις έργου προκειμένου να μειώσουν το κόστος εις βάρος των εργαζομένων. Πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε και να μην αφήσουμε το καθεστώς αυτό να εδραιωθεί. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διεκδικούμε τα κεκτημένα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε την προσωπικότητα και το βιοτικό επίπεδό μας.

»Να σημειώσουμε, τέλος, ότι όταν κάποιος εργάζεται με σύμβαση έργου και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δεν έχει ΙΚΑ, αλλά πληρώνει ο ίδιος την ασφάλισή του στο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Επιπλέον, πληρώνει 20% φόρο και 23% ΦΠΑ, καθώς και διάφορα χαράτσια, όπως τον φόρο επιτηδεύματος και την περαίωση. Επίσης, δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά εργολάβοι και συνεπώς δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, ούτε άδειες, αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας μετά την απόλυση. Εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχει ωράριο, καθώς συνάπτει σύμβαση εργασίας παράδοσης ορισμένου έργου σε συμφωνημένο χρόνο και υποχρεούται να παραδίδει ορισμένο χρόνο ανά διαστήματα.

»Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντισταθούν. Δεχόμενοι το «μπλοκάκι» συμβάλλουμε στην καθιέρωσή του και δυσχεραίνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της απαράδεκτης αυτής πρακτικής.

»Ο Σ.ΕΚ.Α. θα προσπαθήσει να προσβάλει τη διαδικασία που ακολουθεί η εργοδοτική πλευρά και θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο όσους συναδέλφους εργαστούν τελικά στο έργο και επιθυμήσουν να καταγγείλουν την κατάχρηση της σύμβασης έργου, ενώ υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας.».