Επιστήμονες από το αμερικανικό Μουσείο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι διενεργούν ανασκαφές στην αρχαία πόλη Γόρδιον της Κεντρικής Τουρκίας, παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στις 4 Ιουλίου στο κτίριο του Δημαρχείου της Polatlı.

Ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση αυτή δόθηκε στην προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής.

Το Γόρδιον, πρωτεύουσα του αρχαίου Φρυγικού Βασιλείου, βρίσκεται σήμερα δίπλα στο χωριό Yassıhöyük και κοντά στη σύγχρονη πόλη Polatlı.

«Η ανησυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι τύμβοι βρίσκονται περικυκλωμένοι από χωράφια, που σημαίνει ότι χάνουμε την Ιστορία. Επιθυμούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυτό συνεργαζόμενοι με τον Δήμο» είπε η Ayşe Gürsan Salzmann του Μουσείου της Πενσυλβάνια και πρόσθεσε ότι η ανασκαφή στο Γόρδιον δεν είναι μια συνηθισμένη ανασκαφή, εξού και οι εργασίες προχωρούν αργά.

«Δεν θα φέρουμε στο φως μεγάλα κτίρια, λουτρά ή στάδια, εξετάζουμε απλά τα κτιριακά κατάλοιπα και το οικοσύστημα της περιόδου. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν στο Yassıhöyük».

Η Naomi Miller, του Μουσείου της Πενσυλβάνια, εξάλλου, είπε στην ίδια παρουσίαση ότι οι εκτάσεις γύρω από την ανασκαφική θέση δεν πρέπει να οργωθούν και ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η περιβαλλοντική οικονομία και να αναπτυχθεί ο τουρισμός μέσω της προστασίας των τύμβων.

Το σχέδιο συντήρησης των καταλοίπων πρέπει να συμβαδίζει με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. «Ξεκινήσαμε με τις εργασίες του οικολογικού πάρκου (…). Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Καταρτίζουμε σχέδιο ελέγχου της διάβρωσης στον τύμβο του Μίδα. Φτιάξαμε έναν κήπο αγριολούλουδων στο Yassıhöyük. Χρησιμοποιούμε φυτά για να προστατέψουμε τον αρχαιολογικό χώρο. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τον προστατευόμενο χώρο προκειμένου να διασωθούν οι μικρές τούμπες και το ιστορικό τοπίο» είπε η Miller.