Δέκα προτεραιότητες για τον πολιτισμό έθεσε στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας.

Μεταξύ αυτών, επανέλαβε την ανάγκη για προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας –της πνευματικής, της αξιακής και της λαϊκής μας παράδοσης, όπως αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά– αλλά και του γλωσσικού μας πολιτισμού με τη διάδοση των μηνυμάτων που μεταφέρει ανά τους αιώνες η ελληνική γλώσσα.

Ο Κ. Τζαβάρας τόνισε την απόφασή του να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση ανοιχτών μουσείων, με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και θα σέβονται τα δικαιώματα των φυλάκων, αλλά και ενισχυμένη ασφάλεια, χάρη σε αξιόπιστα συστήματα επιτήρησης, φύλαξης και προστασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επίλυσης του στεγαστικού ζητήματος του Υπουργείου και της προώθησης σχεδίου μεταστέγασης σε κτίρια του Δημοσίου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

Τέλος, δεσμεύτηκε για την παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υλοποίησης 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα, τη μεταρρύθμιση του νόμου για την πολιτιστική χορηγία, την οργανωμένη φροντίδα για τον σύγχρονο πολιτισμό καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διάσωση και την προβολή των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εποχές και τις εκφάνσεις του.