Την επιστροφή των κυπέλλων του Βαφειού από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στη Λακωνία, καθώς και την ανάδειξη του θολωτού τάφου απ’ όπου ήρθαν στο φως φέρονται να ζητούν κάτοικοι της περιοχής του Βαφειού σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της λακωνικής εφημερίδας Notos Press.

Tα δύο χρυσά κύπελλα, με έκκρουστες απεικονίσεις κυνηγιού, αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του Χρήστου Τσούντα το 1889, μαζί με άλλους θησαυρούς, στο εσωτερικό του θολωτού τάφου στη θέση Βλησίδι του Βαφειού Λακωνίας (6 χλμ. Ν της Σπάρτης) και χρονολογούνται στα 1500 π.Χ. περίπου. Σήμερα, τα κύπελλα και τα υπόλοιπα ευρήματα από τον τάφο βρίσονται στο ΕΑΜ όπου και εκτίθενται. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όμως για τον χώρο όπου βρίσκεται ο ίδιος ο τάφος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα «είναι δυστυχώς πλήρως αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος. Η σήμανση είναι ελλειπής και οι πινακίδες σκουριασμένες και παλαιωμένες. Τα χώματα πέφτουν συνέχεια από την κορυφή του τάφου, ενώ μέρη του ταφικού διαδρόμου έχουν καταρρεύσει. Κάποια έργα υποστήριξης που έγιναν αρκετά χρόνια πριν με σιδηροκατασκεύες έχουν σκουριάσει σε βαθμό διάβρωσης και η ξύλινη υποστήριξη που κατασκευάστηκε γύρω από τον τάφο για να τον στηρίζει, έχει σαπίσει και έχει πέσει με τα χρόνια.». Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος και για την κατάσταση των μυκηναϊκών τάφων στην Πελλάνα, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια κοινωνία και αρχαιολόγους και για το οποίο υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις.

«Ο θολωτός τάφος του Βαφειού πρέπει να αναδειχτεί όπως του αξίζει και όταν το νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Σπάρτη, τα χρυσά κύπελλα του Βαφειού που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Λακωνία», καταλήγει το δημοσίευμα. Αναφέρεται, τέλος, ότι το υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, με “ζωή” πέρα των 100 χρόνων, αν και αναπαλαιωμένο, αδυνατεί να περιλάβει επιτυχώς στις εκθέσεις του όλα τα αντικείμενα που φυλάσσονται σε αυτό, ενώ άλλα ευρήματα από τη Λακωνία φυλάσσονται σε άλλα μουσεία ανά την Ελλάδα.