Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Αθηνάς Ιωάννου να δουλέψει στον υπόγειο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη. Εκεί βρίσκεται ένα τμήμα του αθηναϊκού τείχους της πόλης του 4ου π.χ. αιώνα. Εκεί η 44χρονη καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ και πραγματοποιεί την πρώτη της έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει ένα έργο το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένας σύγχρονος καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την ιστορία, τη «σιωπή» και το αίσθημα και με απλές διακριτικές σημειώσεις υπογραμμίζει τη σχέση της με τον ιστορικό χώρο.

«Who is afraid of the walls?» Ο τίτλος της έκθεσης της καλλιτέχνιδας επισφραγίζει τη διάθεσή της να αφήσει το δικό της στίγμα και τη δική της εποχή στα έργα της ιστορίας. Και το εφήμερο να συναντήσει το αιώνιο και το άφθαρτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθηνά Ιωάννου δημιουργεί σε σχέση με το χώρο που τη περιβάλλει. Το έργο της σχετίζεται με συγκεκριμένους χώρους που επιλέγει και καθοδηγείται απ’ αυτούς όπως η ίδια λέει. Για κάθε της έργο ακολουθεί μια διαδικασία κατά την οποία μελετάει και παρατηρεί το χώρο. Τι υλικά χρησιμοποιεί στον διάλογό της με τμήμα του τείχους των Αθηνών; Το τείχος ήταν κτισμένο με σκληρά και δυνατά υλικά που προστάτευαν την πόλη. Τα υλικά του σύγχρονου καλλιτέχνη είναι μια σύντομη επιλογή χρωμάτων και σχημάτων. Με τη συγκεκριμένη δουλειά η Ιωάννου ίσα-ίσα επισημαίνει το χώρο, όπως λέει. Δεν επιθυμεί να του αντιπαρατεθεί και οπωσδήποτε δεν τον διεκδικεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιτέχνις έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Μεξικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.