Χρήστος Μπουλώτης, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μία αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, εκδ. Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2011, 55 σελ.

ISBN 978-960-244-153-4

 

Μια καλαίσθητη έκδοση του Τμήματος Εκδόσεων του ΠΙΟΠ, που απευθύνεται κυρίως στους μικρούς βιβλιόφιλους και φέρει την υπογραφή του γνωστού αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη.

Ο Χ. Μπουλώτης, επιχειρώντας να ζωντανέψει με αισιόδοξη ματιά την καθημερινότητα ενός νεαρού κοριτσιού στην κλασική Αθήνα, στα χρόνια του Περικλή και του Πελοποννησιακού Πολέμου, έφτιαξε μία ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Μύρτιδα. Τη «συνάντησε» δίπλα στον Ηριδανό μαζί με τις φίλες της Γλαύκη, Φιλησία και Ηδύλη, τη «συνόδευσε» στο εργαστήρι του πατέρα της, τη «συμπόνεσε» για την ατυχία της να ζήσει την περίοδο του μεγάλου λοιμού και εν τέλει την άφησε να «ταξιδέψει» ψηλά στον αττικό ουρανό.

Την τρυφερή και συνάμα πικρή ιστορία της Μύρτιδος εικονογράφησε με λιτές γραμμές και αέρινους χρωματικούς συνδυασμούς ο ζωγράφος Βασίλης Παπατσαρούχας.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου (έως τις 2 Οκτωβρίου 2011).