Επιτροπή θα εξετάσει την εγγραφή 36 μνημείων και τοποθεσιών στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη γενική διάσκεψή της που θα γίνει από 24 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, στην Αγία Πετρούπολη.

Η ένταξη του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ στον κατάλογο της UNESCO ως του πρώτου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλαιστινίων αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις στη διάρκεια της διάσκεψης.

Ο κατάλογος της UNESCO ήδη περιλαμβάνει 936 καταχωρίσεις από 153 χώρες. Από την Ελλάδα έχουν ενταχθεί 17 μνημεία και τοποθεσίες. Οι νέες υποψηφιότητες περιλαμβάνουν από τα «εξωτικά τοπία του Ρίο» ώς τους αμπελώνες του Πιεμόντε και από τα ρωσικά Κρεμλίνα (φρούρια) και το νεολιθικό οικισμό του Τσαταλχογιούκ στην Τουρκία ώς τη μαροκινή πρωτεύουσα Ραμπάτ και το πάρκο των Σάνγκα στο Καμερούν. Η Γαλλία είναι υποψήφια με τη λεκάνη εξόρυξης στο Νορ-Πα-ντε-Καλέ, το Βέλγιο με τους χώρους εξόρυξης στη Βαλονία και η Ουκρανία με τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Πέντε χώρες που δεν έχουν περιληφθεί ποτέ στη λίστα είναι υποψήφιες φέτος: Κονγκό, Παλάου, Κατάρ, Τσαντ και ειδικά η Παλαιστίνη, η οποία έγινε δεκτή στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011, προκαλώντας την οργή Ισραηλινών και Αμερικανών.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την εγγραφή στη λίστα της Εκκλησίας της Γεννήσεως και του δρόμου του προσκυνήματος στη Βηθλεέμ, ως τόπου γέννησης του Ιησού. Ιερός τόπος προσκυνήματος, η Βηθλεέμ είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στα Παλαιστινιακά Εδάφη με 2.000.000 επισκέπτες το 2011. Ο Ναός της Γεννήσεως, που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τον 4ο μ.Χ. αιώνα, είναι από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταθέσει το αίτημά τους για το Ναό, με το χαρακτηρισμό του επείγοντος, εξαιτίας του γεγονότος ότι «το μνημείο δεν έχει επισκευαστεί εδώ και 50 χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κακή κατάσταση». Όμως οι ειδικοί του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, που εξετάζουν τις υποψηφιότητες, έγραψαν αρνητική έκθεση, εκτιμώντας πως οι Παλαιστίνιοι δεν προχώρησαν σε πλήρη αξιολόγηση των προβλημάτων που απειλούν το μνημείο.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην UNESCO, Ελίας Σανμπάρ, θεωρεί την έκθεση μεροληπτική. «Αυτοί που έχασαν τη μάχη της ψηφοφορίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO θέλουν να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας», επισήμανε. Για έναν διπλωμάτη της UNESCO, «το θέμα έχει γίνει πολιτικό. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν επίδειξη κυριαρχίας». Το θέμα είναι πιθανόν να τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Κληρονομιάς που αποτελείται από εκπροσώπους 21 χωρών και μπορεί να καταλήξει σε απόφαση αντίθετη με αυτήν των ειδικών.

Οι αποφάσεις της UNESCO έχουν μεγάλη οικονομική σημασία, γιατί αποδεσμεύουν σημαντική βοήθεια για τη συντήρηση των μνημείων, με συνέπεια την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Επιτροπή θα διατυπώσει συστάσεις για τη διαχείριση 105 μνημείων και τόπων, οι οποίες, αν δεν εφαρμοστούν από τις χώρες, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη διαγραφή ενός τόπου από τον κατάλογο.