Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ παίρνουν έκτακτα μέτρα για τη χρηματοδότηση της αρχαιολογικής έρευνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι πανεπιστημιακές ανασκαφές. «Η παράδοση του ΑΠΘ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αρχαιολογική έρευνα, η οποία με τη σειρά της συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι κατηγορηματική απόφασή μας να υποστηριχθούν οι ανθρωπιστικές επιστήμες εν μέσω κρίσης και με δεδομένο το πνεύμα της δραστικής εξοικονόμησης, στη λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει μια γενιά φοιτητών μας που θα περάσει από το πανεπιστήμιο χωρίς να αγγίξει την αρχαιολογική σκαπάνη», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΘ προχωρά στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση της αρχαιολογικής έρευνας, ώστε να καλυφθούν τα απολύτως απαραίτητα έξοδα, προκειμένου να μη διακοπεί η ανασκαφική δραστηριότητα στο Δίον, τους Φιλίππους, την αρχαία Πέλλα, την Τούμπα Θεσσαλονίκης, τη Λήμνο, το Καραμπουρνάκι, το Αρχοντικό Πέλλας, τα Παλιάμπελα Αρέθουσας και τη Βεργίνα.

Ευχαριστίες προς τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για την ανάληψη της πρωτοβουλίας απηύθυναν οι καθηγητές Αρχαιολογίας: Μιχάλης Τιβέριος, Γιάννης Ακαμάτης, Στέλιος Ανδρέου, Στέλλα Δρούγου, Κατερίνα Παπαευθυμίου-Παπανθίμου, Σεμέλη Πινγιάτογλου, Νίκος Ευστρατίου.

«Όχι κυνήγι θησαυρών»

«Είναι επαινετή πέρα για πέρα η προσπάθεια», λέει στον «Αγγελιοφόρο» ο κ. Τιβέριος, που ετοιμάζεται για την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι. «Έχω γεράσει στην αρχαιολογία, 30 χρόνια τώρα, και δεν θυμάμαι άλλοτε τέτοια κατάσταση από πλευράς χρηματοδότησης. Δεν είναι πάντως μόνο θέμα χρημάτων αλλά και ανθρώπων που κάθονται στις καρέκλες, ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το χώρο τον οποίο καλούνται να διευθύνουν. Δεν υπήρχε προγραμματισμός, καθένας υπουργός κατά το δοκούν μοίραζε χρήματα». Ο καθηγητής του ΑΠΘ είναι πεπεισμένος ότι η κρίση ίσως έχει και θετική συνέπεια. «Όταν υπήρχαν τα χρήματα δεν τα διαθέσαμε σε σωστή κατεύθυνση, κάναμε ανασκαφές κι άλλες ανασκαφές, φιλοδοξώντας να γίνουμε διάσημοι από το εύρημα και δεν φροντίζαμε για συντήρηση, δημοσίευση. Η αρχαιολογία μετατράπηκε σε κυνήγι θησαυρών, αρχαιολόγος όμως δεν είναι μόνον αυτός που βρίσκει αρχαία, αυτό το κάνει κι ένας γεωργός. Αρχαιολόγος είναι αυτός που μελετά τα αρχαία. Τώρα είναι ίσως ευκαιρία να καθίσουμε να μελετήσουμε τα ευρήματα που έχουμε βρει. Έτσι σώζονται τα μνημεία».

Σοβαρή έρευνα

Έτοιμη να φύγει για να σκάψει στη Βεργίνα, μαζί με τους φοιτητές της, δηλώνει και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου: «Είναι φυσικό επόμενο να πλήττεται και η αρχαιολογική έρευνα από την κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι οι πανεπιστημιακές ανασκαφές σχετίζονται με την κατάσταση στα πανεπιστήμια και ακολουθούν την τύχη τους. Οι πρυτάνεις, καταλαβαίνοντας τη σημασία που έχει η ανασκαφική έρευνα, πήραν την πρωτοβουλία στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, δεδομένου ότι έχουμε και έναν εκπαιδευτικό ρόλο. Ουσιαστικά από τις πανεπιστημιακές ανασκαφές περνάνε όλοι οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι, είναι απαραίτητο να πιάσουν χώμα οι φοιτητές, να δουν τα πράγματα από κοντά. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα ωστόσο και μόνο η σκέψη μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε».

Στη Βεργίνα η κ. Δρούγου συνεχίζει συστηματικά εδώ και δεκαετίες το ερευνητικό της έργο. «Το ΥΠΠΟ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει κάνει διάφορα έργα, η έρευνα όμως αυτή καθαυτή περνάει πολύ δύσκολα. Όσο πιο σοβαρά ασκούμε αυτήν την επιστήμη και όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τα μνημεία, και δεν εννοώ την εμπορευματοποίηση, τόσο αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση. Η προσωπική μου πείρα από τις επαφές μου με συναδέλφους στο εξωτερικό είναι ότι όταν δουλεύουμε σοβαρά και με κουράγιο μάς παίρνουν στα σοβαρά. Είναι δίκοπο μαχαίρι η έλλειψη χρήματος. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει, αφού έρευνα χωρίς χρήματα δεν γίνεται — δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον πατριωτισμό των αρχαιολόγων. Από την άλλη δεν πρέπει να υποχωρούμε στην πρόχειρη εκμετάλλευση του πλούτου των μνημείων. Επιμένω: σοβαρή έρευνα και ενίσχυση της έρευνας από την Πολιτεία. Μελέτη, συντήρηση, ανάδειξη, προστασία οπωσδήποτε. Τα ευρήματα πρέπει να δημοσιεύονται», ανέφερε η κ. Δρούγου.