Ως αυθεντικά αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας για τις Αρχαιότητες της Αιγύπτου  70 από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τριών ατόμων στη Γκίζα.

Την αυθεντικότητα των αντικειμένων επιβεβαίωσε η αρχαιολογική επιτροπή της κεντρικής διοίκησης για κατασχεθείσες αρχαιότητες, με επικεφαλής τον Γιούσεφ Καλίφα.

Η Αστυνομία Τουρισμού και Αρχαιοτήτων (ΤΑΡ) εκτελούσε τις τις καθιερωμένες της εργασίες αναφορικά με αντικείμενα που είχαν δηλωθεί ως χαμένα από διάφορες αρχαιολογικές θέσεις στην Αίγυπτο μετά από την επανάσταση του 2011.

Όταν η αστυνομία συνέλαβε τα άτομα με τα αντικείμενα, το ΤΑΡ κάλεσε ανυρώπους του Υπουργείου να τα επιθεωρήσουν και να ελέγξουν την αυθεντικότητά τους.

Ο Υπουργός Επικρατείας για τις Αρχαιότητες Μοχάμεντ Ιμπραήμ αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι 70 από τα 110 αντικείμενα που βρέθηκαν πιστοποιήθηκαν ως αυθεντικά. Μεταξύ τους ήταν:

– Συλλογή 14 φυλακτών της Ύστερης Περιόδου που παριστάνουν τη λεοντόμορφη θεά της χαράς και της ευλογίας, Σεχμέτ, τον θεό της γνώσης, Θωτ, τη θεά της ζωής και της μαγείας, Ίσιδα, τον θεό της μεταθανάτιας ζωής Όσιρη και τη θεά της γονιμότητας Ταουέρετ.

– εννιά σκαραβαίους με οφθαλμό

– δακτυλίδια

– χάλκινες λαβίδες (κουτάλια)

– άφθονες ψήφους σε πολλά χρώματα και μεγέθη

– δύο ομάδες ρωμαϊκών και ισλαμικών χάλκινων νομισμάτων

– γυάλινα δοχεία

Ο Καλίφα υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν είχαν καταχωρηθεί στον κατάλογο αρχαιοτήτων του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι εκλάπησαν κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής σε αρχαιολογικές θέσεις.

Τα αντικείμενα πρόκειται να συντηρηθούν λίγο πριν εκτεθούν σε μουσειακή αποθήκη στο Οροπέδιο της Γκίζας.