Κλειστό θα μείνει από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και για περίπου πέντε μήνες το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, λόγω απαραίτητων εργασιών επισκευής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που έγινε με την άδεια και των αρμόδιων ελληνικών αρχών, στόχος των εργασιών είναι να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του κτιρίου και παράλληλα να ανανεωθεί με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη.

Όπως αναφέρει το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ θα είναι και πάλι στη διάθεση των χιλιάδων επισκεπτών.

Με βάση τα στοιχεία, το 2010 το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ επισκέφτηκαν περίπου 25.000 άτομα, ενώ το 2011 ο αριθμός αυτός «εκτινάχτηκε» στις 45.000.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε αυτό το τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου, πίσω από το τουρκικό προξενείο, όπως καταλήγουν οι ιστορικοί, σύμφωνα με μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

Το σπίτι αυτό παραχωρήθηκε το 1935 από το δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ.