Την έντονη αντίδραση προκάλεσε σε Κύπριους αρχαιολόγους η συμπεριφορά Αμερικανών συναδέλφων τους, οι οποίοι, παρά τις συστάσεις του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, έφτασαν στην Κύπρο από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν (Τύμπου), στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Αρχαιολόγοι και φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου συγκεντρώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της στήλης του Αποστόλου Παύλου, στην Κάτω Πάφο, και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παράνομη ενέργεια των συναδέλφων τους, οι οποίοι ακολουθούν τα βήματα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στη Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, ο Χάρης Παρασκευά καταδίκασε την ενέργεια του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Biblical Archaeology Society (BAS), που εδρεύει στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους δεν σεβάστηκαν τη διαμαρτυρία τους.

«Οι νόμοι δεν πρέπει να παραβιάζονται με τόση ευκολία και με την ενέργειά τους αυτή αρνούνται τους βασικούς στόχους της επιστήμης της αρχαιολογίας, που είναι η προστασία του πολιτισμικού υλικού. Στον κατεχόμενο Βορρά, η πολιτισμική προστασία είναι ανύπαρκτη και αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία έχουν καταστραφεί και καταστρέφονται, λόγω της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής», σημείωσε ο κ. Παρασκευά.