«Ελπίζουμε να έχουμε μια τέτοια συνάντηση όταν θα μας έρθουν πίσω και τα δικά μας κλεμμένα έργα». Η ευχή διατυπώθηκε από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα χθες το μεσημέρι στην Εθνική Πινακοθήκη, κατά την τελετή παράδοσης του έργου «Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου», το οποίο ύστερα από πολύμηνες νομικές διαδικασίες θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στο Βέλγιο και στο Μουσείο της Γάνδης, απ’ όπου εκλάπη τον Ιούνιο του 2001. Ο πρέσβης του Βελγίου Μαρκ Βαν Ντε Ρικ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για την ανεύρεση του έργου, το οποίο αποδίδεται στο κορυφαίο Φλαμανδό ζωγράφο Πίτερ Πάουλ Ρούμπενς. Ο πίνακας είχε εντοπιστεί στη Γλυφάδα τον Σεπτέμβριο του 2011, τη στιγμή που ένας αντικέρ και μια τηλεπαρουσιάστρια προσπαθούσαν να τον πουλήσουν αντί 6 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, δήλωσε στα ελληνικά ο Βέλγος πρέσβης, «εκφράζει χειροπιαστά τη συνεργασία που έχουμε οι δύο χώρες, μας κάνει πιο φίλους από πριν και πιο καλούς συνεταίρους μέσα στην Ευρώπη». Το μήνυμα, κατά την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, είναι «να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για να διασώσουμε την κληρονομιά των πολιτιστικών θησαυρών απ’ όπου κι αν προέρχονται». H διχογνωμία γύρω από τη γνησιότητα του πίνακα, αν δηλαδή είναι ιδιόχειρο έργο του Ρούμπενς, όπως έχει καταγραφεί σε παλαιότερους καταλόγους του Μουσείου της Γάνδης, ή έργο του εργαστηρίου του, όπως εμφανίζεται σε νεότερους καταλόγους, μικρή σημασία έχει μπροστά στην επιτυχία της ανεύρεσής του, όπως τονίστηκε.

Όσο για την εξέλιξη των ερευνών γύρω από την κλοπή Πικάσο και άλλων δύο έργων της Εθνικής Πινακοθήκης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη ανέφερε μόνο ότι οι αρχές «ασχολούνται συστηματικά και ελπίζουμε κάποια στιγμή να πούμε περισσότερα».

Στο μεταξύ, η Εθνική Πινακοθήκη, που ήταν να κλείσει στις αρχές Ιουνίου, θα παρατείνει την εκθεσιακή της δραστηριότητα και το καλοκαίρι με μια έκθεση δωρεών.