Το «πράσινο φως» για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα κοινόχρηστου χώρου του προμαχώνα Σαμπιονάρα έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το οποίο με σχετική απόφασή του ενέκρινε την υλοποίηση του μεγάλου έργου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την δημοπράτηση του σημαντικού έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 835.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Γ. Κουράκης το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς έχει εγκριθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα». Η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει τη σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την πόλη, καθώς θα ανοίξει μια από τις ιστορικές πύλες της πόλης για να συνδέσει το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και αντίστροφα.

Διαχρονική κοιτίδα πολιτισμού χαρακτήρισε το Ηράκλειο ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί δρομολογήθηκε η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και τόνισε ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αναδείξει όλα τα μνημεία της πόλης που αποτελούν και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Πύλη Ιησού

«Στον αέρα» επίσης βγαίνει ο διαγωνισμός για τη στερέωση και αποκατάσταση της πύλης του Ιησού, για την οποία θα κατατεθούν προσφορές την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Κατάστημα της Ν. Αλικαρνασσού. Την περιληπτική διακήρυξη του διαγωνισμού υπέγραψε χθες ο δήμαρχος κ. Γ. Κουράκης και οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο αφορούν μεταξύ άλλων την αποκατάσταση και ανάδειξη της Πύλης, μέτρα στερέωσης του φορέα του μετώπου της νότιας όψης και του πρανούς της Πύλης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ποσό των 3.314.015,91 ευρώ, τα οποία καλύπτονται από το ΕΣΠΑ.

Η Πύλη θα διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει μόνιμα το Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη.