Εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, άμφια, αλλά και τρίπτυχα-κειμήλια εντοπίζονται μεταξύ των εκκλησιαστικών αντικειμένων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή 52χρονου εμπόρου στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας κατέσχεσαν συνολικά 242 αντικείμενα μεταβυζαντινής τέχνης, ενώ ο 52χρονος έμπορος εκκλησιαστικών ειδών συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο ίδιος ωστόσο φέρεται να δήλωσε πως τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος και τα κατείχε νόμιμα, καθώς τα είχε δηλώσει στην αρμόδια εφορεία τη δεκαετία του ’60.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα συγκεκριμένα αντικείμενα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο σπίτι, σε δύο καταστήματα πώλησης εκκλησιαστικών ειδών και σε αποθηκευτικό χώρο του 52χρονου στις περιοχές της Περαίας και του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 226 φορητές εικόνες, τέσσερα τεμάχια βημοθύρων, πέντε άμφια – εκκλησιαστικά κεντήματα, πέντε παλαίτυπα βιβλία και δύο ξύλινοι σταυροί, τα οποία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. «Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν δεν είναι δηλωμένα στο όνομα του 52χρονου στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία», εξήγησε αξιωματικός της ΕΛΑΣ.