Άνοιξε ο δρόμος για την κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς της Κορίνθου μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ για τον μη χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου μνημείου.

Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ένα ενδιαφέρον δημόσιο κτήριο, με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητάς της πόλης.

Κτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 1929 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης που είχε πληγεί από τον σεισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες.

Το κτήριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτηρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών. Τα στοιχεία αυτά την καθιστούν μοναδική στον τόπο μας.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων καταβάλλει προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη του κτηρίου ενώ η MOnuMENTA ζήτησε με επιστολή τον χαρακτηρισμό της Αγοράς επισημαίνοντας ότι η κατεδάφισή της θα αφαιρέσει άλλο ένα από τα λιγοστά ιστορικά κτήρια της πόλης και θα υποβαθμίσει την ταυτότητα της Κορίνθου και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Η Αγορά είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και αποτελεί ένα μοναδικό τοπόσημο, όπως και οι αγορές της Χαλκίδας και της Κυψέλης που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου, η MOnuMENTA σχεδίασε μία κάρτα με αποδέκτη τον Δήμαρχο Κορινθίων ζητώντας του να προστατέψει και να αναδείξει ένα από τα λιγοστά μνημεία του Μεσοπολέμου στην Κόρινθο. Η κάρτα στέλνεται ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της MOnuMENTA (http://www.monumenta.org/dimagkorinthou.php).