Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας ξεκινά εργασίες αναστήλωσης στα Βαλκάνια, «την πατρίδα πολλών οθωμανικών βακουφικών ακινήτων», σύμφωνα με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. Μιλώντας στο πρακτορείο Anatolia, ο γενικός διευθυντής βακουφίων Adnan Ertem είπε πως οι πρώτες εργασίες θα πραγματοποιηθούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου βρίσκεται το Χαμάμ του Ισά Μπέη. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης στο Τζαμί Dükkanlar Önü και σε τεκέ (ασκητήριο για δερβίσηδες), που βρίσκονται στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου. Τα έργα αυτά είναι τα πρώτα που δρομολογεί η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στο εξωτερικό.

Η τουρκική υπηρεσία απευθύνθηκε και στην Αθήνα, ζητώντας να αποκαταστήσει το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς. «Η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει ακόμη» δήλωσε ο Ertem. Το Φετιχιέ Τζαμί (τζαμί του Πορθητή) κτίστηκε το 1456 επάνω στα λείψανα μιας τρίκλιτης βασιλικής. Το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ξεκίνησε από την καταγραφή των οθωμανικών μνημείων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έργο που διήρκεσε 3-4 χρόνια. Μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κύπρο, σειρά έχουν η πΓΔΜ και το Κόσοβο.

«Οι Οθωμανοί είχαν κτίσει πολλά μνημεία στα Σκόπια και στο Σαράγεβο. Τα πιο πολλά από αυτά δεν σώζονται σήμερα ωστόσο… Επιθυμώ να αναστηλώσω και να “ξαναζωντανέψω” όλα τα βακουφικά ακίνητα στα Βαλκάνια, την πΓΔΜ, το Κόσοβο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Αλβανία. Θέλω οι χώρες αυτές να δουν ότι η Τουρκία είναι ο κάτοχος των κτισμάτων της» είπε ο Ertem.