Εκπαιδευτική δράση με θέμα “Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στη Ιστορία” θα προσφερθεί από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, δωρεάν, την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 4 το απόγευμα.

Οι Plan Bee σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη: Ηράκλειο, 2012» προσκαλούν τους μικρούς Ηρακλειώτες να συμμετάσχουν στην παραπάνω δράση.

Η μουσειοπαιδαγωγός-αρχαιολόγος, Φανή Καμπάνη, θα μυήσει τους μικρούς πολίτες στις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας μέσα από μία περιπλάνηση σε σημαντικά μνημεία της πόλης, με αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο.

Οι μικροί πολίτες θα καταλήξουν στη Βασιλικη Αγίου Μάρκου, όπου θα έχουν την ευκαρία να δουν την έκθεση και να φανταστούν την πόλη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε’, ΣΤ’ δημοτικού και Α’, Β’ γυμνασίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι έως 25 άτομα, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με αφετηρία τη Μακέτα της πόλης του Ενετικού Ηρακλείου, που βρίσκεται στην αίθουσα ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από το 2010.

Το ενδιαφέρον της δράσης είναι ότι οι μαθητές θα είναι σε θέση να διακρίνουν τα σημαντικά μνημεία της πόλης από το παρελθόν -πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη μακέτα του μουσείου- στο παρόν -μέσω της πορείας- και στο μέλλον -μέσα από τις παρουσιάσεις προτάσεων και λύσεων των μελετητών.

Με αφετηρία τη Μακέτα της πόλης του Ενετικού Ηρακλείου, που βρίσκεται στην αίθουσα ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιδιώκει, τόσο μέσα από την αξιοποίηση της ίδιας της Μακέτας όσο και των υπόλοιπων εκθεμάτων του Μουσείου, να μυήσει τους μαθητές στις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και να αναδείξει το ιστορικό βάθος της πόλης και των μνημείων της από το βενετσιάνικο παρελθόν μέχρι σήμερα. Η διάρκεια του, προβλέπεται στις τρεις ώρες και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α) Ομαδική έρευνα της σχολικής ομάδας, σχετικά με επτά μνημεία της πόλης, πριν την επίσκεψη στο Μουσείο, κατόπιν συνεννόησης του εκάστοτε εκπαιδευτικού με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

β) Υλοποίηση του προγράμματος στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου με εκτενή παρατήρηση της Μακέτας και των λοιπών σχετικών εκθεμάτων που εκτίθενται στο Μουσείο.

γ) Θεματική περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου, επιτόπια παρατήρηση των ενετικών μνημείων και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε φυλλάδιο εργασίας.