Παρά το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικράτησε αυτόν τον χειμώνα μεταξύ άλλων και στον χώρο του τουρισμού, οι ξεναγοί έκαναν την υπέρβαση και ξεκίνησαν την μετεκπαίδευσή τους, σε μια νέα προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ποιότητα των υπηρεσιών ξενάγησης στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 2011, είχε διοργανωθεί από ομάδα ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών (WFTGA) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Train the Trainer», ώστε να πιστοποιηθούν ξεναγοί μας ως εθνικοί εκπαιδευτές ξεναγών σε σύγχρονες και επικαιροποιημένες μεθόδους Τεχνικής Ξενάγησης. Οι νέοι εκπαιδευτές ξεναγοί της WFTGA αφού πιστοποιήθηκαν από τους παγκόσμιους εκπαιδευτές, διοργάνωσαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και Απριλίου 2012, σε τέσσερις ομάδες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ξεναγούς στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και στο Μουσείο της, για την μετεκπαίδευση των νέων ξεναγών που αποφοίτησαν το 2011 από τις Σχολές Ξεναγών του ΟΤΕΚ.

Οι διοργανώσεις αυτές, τόσο του Νοεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη όσο και του Μαρτίου-Απριλίου 2012 στην Αθήνα, πιστοποιήθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ξεναγών και βρήκαν πολύτιμο αρωγό τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο οποίος διέθεσε τους απαραίτητους χώρους στις Σχολές Ξεναγών για την μετεκπαίδευση των αποφοίτων.

Ως ακόλουθο των προγραμμάτων αυτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) σύστησε μια νέα Επιτροπή Δια Βίου Μάθησης Ξεναγών, η οποία θα προτείνει και θα σχεδιάζει σεμινάρια, εργαστήρια και προγράμματα μετεκπαίδευσης για διπλωματούχους ξεναγούς ανά την Ελλάδα, για την προώθηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξενάγησης.

Στο ίδιο πνεύμα το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, που οργανώνει εδώ και 30 χρόνια επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη του, αφιέρωσε το φετινό σεμινάριο στη Χριστιανική Λατρεία και Τέχνη, με σκοπό την εμβάθυνση των γνώσεων των ξεναγών στα θέματα αυτά και την προβολή του θρησκευτικού τουρισμού. Στο σεμινάριο αυτό μίλησαν γνωστοί καθηγητές από τη Θεολογική και τη Νομική Σχολή Αθηνών, καθώς και την Ακαδημία Αθηνών όπως οι κ. Οικονόμου, Κονιδάρης, Αραμπατζής, Μπέλεζος, Χατζησταματίου, η κα Μιχάλαγα καθώς και οι πατέρες Μεταλληνός, Χριστοδούλου και Κουμαριανός και άλλοι. Κορυφαία στιγμή του σεμιναρίου ήταν η ομιλία του κυρίου Νικόλαου Ζία, ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και επί σειρά ετών καθηγητή της Σχολής Ξεναγών. Το σεμινάριο είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού την οποία οι Έλληνες ξεναγοί με τις υψηλού επιπέδου γνώσεις και εμπειρία τους υπηρετούν επάξια εδώ και χρόνια.

Είναι ενθαρρυντικό όταν μεσούσης της κρίσεως κάποιοι προσπαθούν με την ποιότητα για την ποιότητα στον τουρισμό και στον πολιτισμό μας. Η σωστή εκπαίδευση στις Σχολές Ξεναγών, καθώς και η δια βίου μάθηση και μετεκπαίδευση των ξεναγών της Ελλάδας, τους έχει καταστήσει περιζήτητους από τα αλλοδαπά τουριστικά γραφεία και τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας.