Υπάρχουν πλήθος ερωτικές σκηνές σε αγγεία της αρχαίας Ελλάδας, όμως σπάνια συναντάμε τόσο πολυπληθείς, τολμηρές και φιλοτεχνημένες από τόσο ονομαστό καλλιτέχνη, δηλώνει ο αρχαιολόγος Dimitar Nedev αναφερόμενος στα θραύσματα αγγείου που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Σωζόπολης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση της τεχνοτροπίας του αντικειμένου, ο ζωγράφος του ήταν ένας από τους εξέχοντες καλλιτέχνες της Απολλωνίας του 7ου-6ου αι. π.Χ. – ο ίδιος που είχε φιλοτεχνήσει τον «Σάτυρο που τρέχει», αντικείμενο που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η παράσταση περιλαμβάνει επτά μορφές. Η σκηνή είναι ερωτική, αρκετά «πικάντικη» και δοσμένη με εκφραστικότητα, ενώ το ύφος άρτιο, φέρεται να είπε ο αρχαιολόγος. Ο διευθυντής, εξάλλου, του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας Bozhidar Dimitrov δήλωσε ότι στο αγγείο παριστάνεται σκηνή «ομαδικού σεξ».

«Το αγγείο, το οποίο βρέθηκε δυστυχώς σπασμένο σε θραύσματα, παρουσιάζει μια πολύ δυνατή ερωτική σκηνή. Νεαρά άτομα, αγόρια και κορίτσια, απεικονίζονται να κάνουν σεξ με ανορθόδοξους τρόπους. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ερωτική σκηνή της αρχαιότητας έρχεται στο φως στη Βουλγαρία», είπε ο Dimitrov στο Focus.

«Τέτοιου είδους σκηνές είναι σχετικά σπάνιες. Έχουμε βρει χιλιάδες αρχαία αγγεία στη Βουλγαρία, αλλά αυτό είναι το πρώτο του είδους του. Έχω δει παρόμοια στην Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ερωτική επαφή δώρο των θεών, η χριστιανική εκκλησία ήταν η πρώτη που υπαγόρευσε τι είναι λάθος και τι επιτρέπεται στο σεξ» δήλωσε.

Το εύρημα, που χρονολογείται στον 7ο-6ο αι. π.Χ., θα εμπλουτίσει τις γνώσεις των αρχαιολόγων για τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής, αλλά και τα αισθητικά και καλλιτεχνικά κριτήρια των αρχαίων Ελλήνων και Θρακών που ζούσαν εκεί.

Φωτογραφίες του αγγείου δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.