Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τέσσερις τάφους λαξευμένους στο βράχο, της ελληνορωμαϊκής περιόδου, σε τμήμα του παλαιού ανατολικού νεκροταφείου της Αλεξάνδρειας.

Η θέση ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργεί το Υπουργείο Αρχαιοτήτων ανάμεσα στις περιοχές Al-Shatbi και Mostafa Kamel.

Οι τέσσερις τάφοι περιέχουν νεκρικά αγγεία, αρωματοδοχεία και λυχνάρια.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Mohamed Ibrahim δήλωσε ότι σκοπός των ανασκαφών ήταν να ελεγχθεί η περιοχή για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα προτού δοθεί άδεια δόμησης.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία προσθέτει νέα στοιχεία στον αρχαιολογικό χάρτη της Αλεξάνδρειας» είπε ο Ibrahim.

Μεταξύ των ευρημάτων, και ένα γραπτό αγγείο του 2ου αιώνα π.Χ.

Ο γενικός διευθυντής των Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, Mohamed Mostafa, είπε ότι ο πιο σημαντικός τάφος χρονολογείται στην ελληνορωμαϊκή περίοδο και περιλαμβάνει αυλή με δύο κίονες στο μέσον της. Στο χώρο του βρέθηκε επίσης μεγάλη, διακοσμημένη τεφροδόχος κάλπη και ταφική επιγραφή με το όνομα του νεκρού., ενώ στους τοίχους του  σώζονται ίχνη της ζωγραφικής με κόκκινο χρώμα.

Ο δεύτερος τάφος έχει οκτώ σκαλοπάτια και βρέθηκε κάτω από σύγχρονο κτίριο. Ο τρίτος και ο τέταρτος αποκαλύφθηκαν σε βαθύτερο επίπεδο και περιέχουν πήλινα λυχνάρια και αγγεία διαφόρων μορφών και μεγεθών.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε ακόμη στο φως μικρό ταφικό μνημείο όπου είχαν ταφεί μία γυναίκα με το γιο της και χρονολογείται στην όψιμη ρωμαϊκή περίοδο.

Ύστερα από τα πλούσια αυτά αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή θα κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος και κάθε οικοδομική δραστηριότητα θα απαγορευθεί.