Το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.) προκηρύσσει την έναρξη ανασκαφικού εκπαιδευτικού προγράμματος ( field school) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (Κήποι Σαλλαλάτ).

Το πρόγραμμα

Από το 2007 το Ε.Ι.Ε.Α.Π. διενεργεί αρχαιολογική έρευνα μέσα από ανασκαφές στους Κήπους Σαλλαλάτ, στο κέντρο της Αλεξάνδρειας ( Αίγυπτος). Στην τοπογραφία της αρχαίας πόλης, το σημείο αυτό αντιστοιχεί στο Βασιλικό Προάστιο ( Royal Quarter) των Πτολεμαίων. Κατόπιν διενέργησης γεωφυσικής έρευνας έχουν επιλεγεί τρία σημεία έρευνας ενώ μετά από ανασκαφή έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός ενός ικανού αριθμού κτιριακών καταλοίπων. Έτσι, η φετινή πρακτική ανασκαφική άσκηση θα λάβει χώρα σε ένα σύμπλεγμα αποθηκευτικών χώρων και εργαστηρίων υαλουργίας που έχει εντοπιστεί στη θέση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική στην έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη υλικού, το αρχαιολογικό σχέδιο καθώς και σε βασικές αρχές συντήρησης αλλά και την παρακολούθηση σειράς σεμιναριακών μαθημάτων. Η ανασκαφική περίοδος ξεκινά τον Απρίλιο του 2012 και διαρκεί τρεις εβδομάδες. Με τη λήξη του προγράμματος παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Η τιμή παρακολούθησης ανέρχεται σε 2.500 €. Στην τιμή περιλαμβάνονται η στέγη και πλήρης σίτιση, η διδασκαλία, μια ημερήσιας ξενάγηση στην Αλεξάνδρεια και μια ημερήσια ξενάγηση στο Κάιρο. Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν περιλαμβάνονται στο κόστος του προγράμματος.

Αποδοχή

Η αποδοχή στο πρόγραμμα γίνεται κατόπιν αίτησης που πρέπει να περιλαμβάνει βιογραφικό σημείωμα και  συνοδευτική επιστολή σχετικά με το ενδιαφέρον του αιτούντα για την Ελληνορωμαϊκή Αλεξάνδρεια και την ανασκαφή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει επίσης να έχουν συμπληρώσει το 21 έτος της ηλικίας τους. Ανασκαφική εμπειρία ή αρχαιολογική εκπαίδευση δεν απαιτούνται.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής αιτήσεων: 10 Δεκεμβρίου 2011

Οι αιτήσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται παρακάτω (υπόψιν κ. Καλλιόπης Λιμναίου-Παπακώστα).