Ένας πολυεπίπεδος πολιτιστικός χώρος, που θα αναδείξει το φρούριο της Πύλου, το Νιόκαστρο, αλλά και την πλούσια κληρονομιά της πόλης, δημιουργείται, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου Μουσείων, που συνεδρίασαν τη Μεγάλη Δευτέρα.

Με τροποποιήσεις και επεμβάσεις, αλλά κυρίως με μεταφορές εκθεσιακών χώρων, αποκαθίσταται μια «αταξία διαχείρισης», που επί χρόνια χαρακτήριζε το Νιόκαστρο.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, το φρούριο είχε εδώ και πολλά χρόνια θέματα διαχείρισης και σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Τη δεκαετία του ’80 αποφασίστηκε η φιλοξενία του «Κέντρου Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών», που όμως δεν έγινε ποτέ. «Με τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2011 και την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ως προς τις χρήσεις χώρων στο Νιόκαστρο, δημιουργείται ένας πολυεπίπεδος πολιτιστικός χώρος, που θα αναδείξει το κάστρο, την Πύλο και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης», δήλωσε.

Οι αλλαγές κινούνται γύρω από τρεις άξονες. Η πρώτη αφορά στη μεταφορά του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου από το κτίσμα της δεκαετίας του ’60, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στους ανακαινισμένους «Στρατώνες Μαιζώνος» του Νιοκάστρου. Πρόκειται για τους στρατώνες του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος της περιόδου 1827-1830, που πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο επικεφαλής στρατηγό.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη μετεγκατάσταση της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ (Rene Puaux), που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν στο ισόγειο των Στρατώνων. Ο νέος χώρος που θα στεγάσει την ενδιαφέρουσα συλλογή από χαρακτικά, λιθογραφίες, πορσελάνες, μεταλλικά αντικείμενα, έργα τέχνης και όπλα από την εποχή της Επανάστασης του 1821 είναι το διατηρητέο κτίριο της οικίας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα.

«Το κτίριο, που αποκαταστάθηκε με κονδύλια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και σήμερα υπολειτουργεί, αποτελεί ιδανικό χώρο για τη συλλογή Ρενέ Πυώ. Ο δε αύλειος χώρος του, στην πίσω πλευρά, που γειτνιάζει με το οικόπεδο του αρχαιολογικού μουσείου, θα διατεθεί για την έκθεση μεγάλων λίθινων εκθεμάτων, όπως άγκυρες και μπάλες κανονιών», επισήμανε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, το κτίριο όπου μέχρι σήμερα λειτουργούσε το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου θα μετατραπεί, με κάποιες μικρές επεμβάσεις, σε επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη. Το κτίσμα παρουσιάζει κάποια δομικά προβλήματα —κυρίως λόγω υγρασίας—, έχει έλλειψη σε χώρους υγιεινής και σε συστήματα θέρμανσης-ψύξης, η ηλεκτρική του εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη και δεν προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ. Τα παραπάνω θα διορθωθούν. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να γίνει είναι να επεκταθεί, καθώς το μέρος στο οποίο βρίσκεται έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Γι’ αυτό η μετεγκατάσταση των εκθεμάτων του, που συνεχώς αυξάνονται, κρίθηκε αναγκαία.

Στη χτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης η μουσειολογική πρόταση επανέκθεσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της πλούσιας ιστορίας της Πύλου. Με τίτλο «Αναζητώντας την Πύλο…» και κύριες πύλες μύησης τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, το μεσαιωνικό φρούριο Νιόκαστρο, την Αρχαία Πύλο (Κορυφάσιο) και τη Μυκηναϊκή Πύλο, η νέα έκθεση υπόσχεται μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.