Ένα συμπαγές χρυσό δαχτυλίδι και ένα χρυσό φύλλο από διάδημα είναι τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Σωζόπολη.

Τα ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι Dimitar Nedev και Tsonya Drajeva, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας. Τα πολύτιμα αντικείμενα εντοπίστηκαν μπροστά από την πύλη της αρχαίας οχύρωσης της Σωζόπολης.

Το δαχτυλίδι φέρει ημιπολύτιμο λίθο και πιθανότατα χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο, 1ος-4ος αι. μ.Χ., σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας, Bozhidar Dimitrov.

Το χρυσό φύλλο από το διάδημα ανάγεται στην περίοδο 4ου-3ου αι. π.Χ. Τότε, η Σωζόπολη ονομαζόταν ακόμη Απολλωνία, ήταν αποικία των Μιλησίων ή των Μιλησίων και των Ροδίων. Η δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης της ανεξάρτητης πόλης-κράτους αποκλείει την πιθανότητα οι κυβερνήτες και ηγέτες της να φορούσαν χρυσά διαδήματα.

Όπως γνωρίζουμε, οι ελληνικές πόλεις-κράτη παρήγαν χρυσά διαδήματα για τους Θράκες βασιλείς, με τους οποίους διατηρούσαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους. Αυτή θεωρείται και η πιο λογική εξήγηση του ευρήματος στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με τους ειδικούς.